Danas bl. Augustin Kažotić – Sajam u Slunju – Komemoracija u Polojskoj Kosi- Preminuo pater Duda

3 kol

Danas je hrvatski blaženik, Augustin Kažotić, zagrebački, a poslije i lučerski biskup. Rođen je u Trogiru oko 1260. godine u plemićkoj obitelji. Kao mladić stupio je u red dominikanaca u kojem je studirao filozofiju. Bilo je to vrijeme neposredno nakon smrti velikog Tome Akvinskoga. Augustinovi suvremenici o njemu svjedoče da je uživao veliki ugled. Papa Benedikt XI. upoznao je Kažotića i postavio ga 1303. godine za zagrebačkog biskupa. Vodio je zagrebačku biskupiji 20 godina. Stekao je glas svetosti i odgovornog pastoralnog rada.

Danas je sajam u Slunju. Velika vrućina koja se nastavlja i danas utjecat će na sajam: manje trgovaca i posjetitelja sajma.

Danas komemoracija u Polojskoj Kosi. U akciji “Oluja” neki su poginuli u težnji da dođu do svojih kuća. Nisu dočekali slobodu. Među njima je i Milan Medved, brat ministra Tome Medveda, iz Cetingrada. A Milan Medved sin Nikole, r. 29.10.1960, Šiljkovača 147, Cetingrad, poginuo je 04.08.1995. kod Polojske Kose. Danas u 11 sati okupit će se njegova rodbina i prijatelji na mjestu stradanja u Polojskoj Kosi, pomolit se i položiti vijence pred obilježjem. Poginula braća ne smiju biti zaboravljena. 

Preminuo pater Duda – Blago je u Gospodinu preminuo je 3. kolovoza oko 9 sati u Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu, u 94. godini života, 76. redovništva i 68. svećeništva pater Duda. Njega ne treba posebno predstavljati. Živio je duhovno bogat život otveren prema svemu dobromu. Nosio je dječako srce i radovao se životu. Želio je dijeliti s drugima radost kršćanske nade. Bio je profesor, bibličar, dobar jezikoslovac. Napisao je velik broj knjiga, nastupao u emisijama, seminarima, vodio duhovne vježbe. Jedan je od pokretača Glasa Koncila koji je odigrao važnu ulogu u informiranju i formiranju pa i političke situacije. Teško je nabrojiti sve što je pater Duda ostavio iza sebe kao baštinu. Primio je niz priznanja crkvenih i onih za društveni rad. Pater Duda jednostavno je stršio u svom vremenu kao redovnik, svećenik, pisac, govornik, intelektualac a nadasve poslužitelj Božje Riječi.