Papa Franjo vratio se iz Meksika

19 velj

/18.02.2016/ Završivši svoje 12. međunarodno apostolsko putovanje u Meksiku, s kratkim zaustavljanjem na Kubi, papa Franjo danas se poslijepodne, nešto prije 15 sati, vratio u Rim, sletjevši u zračnu luku Ciampino. Posljednji događaj njegova posjeta Meksiku bila je misa u gradu Juarezu, samo 80 metara od granice sa Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je, kako bi se spriječio prijelaz migranata, podignuta žičana ograda.

Osjetio sam se prihvaćenim, primljenim uz naklonost, radost i nadu ove velike meksičke obitelji; hvala vam što ste mi otvorili vrata svojega života, svojega naroda – rekao je papa Franjo na kraju mise, u završnom pozdravu prije odlaska u zračnu luku. Zahvalivši prije svega Gospodinu i svima koji su učinili mogućim to njegovo hodočašće, koji su na različite načine sudjelovali u tom pastoralnom pohodu, svima – kako je rekao – koji su u tišini dali sve od sebe kako bi ovi dani bili obiteljsko slavlje, Papa je istaknuo da ono što nas objašnjava i što nam zacrtava put jest otajstvena, ali stvarna nazočnost Boga u konkretnom tijelu svih osoba, a posebno onih najsiromašnijih i najpotrebitijih u Meksiku.

Ovih sam dana mogao ustvrditi da u ovom narodu ima mnogo svjetla koje najavljuje nadu; u brojnim vašim svjedočanstvima, vašim licima, mogao sam vidjeti nazočnost Boga koji i dalje hodi ovom zemljom, vodi vas i podupire nadu. Mnogi muškarci i žene, svojim svakodnevnim naporima, čine to da meksičko društvo ne ostaje u tami – dodao je Sveti Otac te spomenuvši brojnu djecu koju su mu roditelji pokazivali tijekom njegova prolaska ulicama, istaknuo da su ona proroci budućnosti, ona su – prema Papinim riječima – znak novoga svitanja. (Javlja Radio Vatikan)