Sutra u Slunju tisuće ljudi

4 kol

U Slunju se sve užurbanije odvijaju pripreme za proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti: od gradonačelnika i njegovih suradnika, preko ugostitelja do iznajmljivača soba radi se dan i noć… Mi smo u jednoj vijesti objavili da bi u Slunj moglo doći 100.000 ljudi. Shvatili smo to u početku kao šalu ali posljednje vijesti i analize govore u prilog Slunju. Naime, u Kninu je sutra državni vrh i svira “Prljavo kazalište”. Svečanost na visini i s  državničkim dostojanstvom! Nema govora. Međutim, u Slunju koncert priređuje Marko Perković Thompson i kumovi a to su Mate Bulić i Miroslav Škoro. U Kninu nastupa “Prljavo kazalište” koje ima poznati domoljubni naboj i tu je predsjednica i premijer, dakle državni vrh. Za koje će se mjesto – Knin ili Slunj – odlučiti ljubitelji domoljubne glazbe?  Ovdje se ne radi samo o glazbi nego i fešti koja u sebi nosi energiju koja sve ponese. Zanimljivo da kladionice tipuju za Slunj! Fanovi se dogovaraju preko društvenih mreža. Tako da bi se moglo dogoditi da Slunj “okupira” nekoliko desetaka tisuća ljudi!

Ova fešta nije upravljena protiv nikoga, ponajmanje protiv braće Srba, pogotovo onih koji su se odupirali suludoj politici agresije. Ovo je radovanje u miru i slobodi. Bili smo četiri godine prognani sa svojih ognjišta, u slunjskom je kraju ubijeno 350 ljudi. Oni koji su prošli logore sanjali su mir. Pisac ovih redaka u noći 15. listopada 1991. uz batine i stavljanje noža pod vrat samo je sanjao mir. Sanjao je popiti kavu s prijateljima u miru! Bože kako je to bio veliki dar i san! To ne razumije onaj koji nije imao iskustvo progonstva, logora, potlačenosti, koji nije znao hoće li dočekati sutrašnji dan. Novi dan je bio najveći dar. Ubijeno je desetak školskih razreda djece, porušeno 600 crkava a da ne govorimo o zatočenima, nestalima, ubijenima po logorima, u bombardiranjima. Mi nemamo vremena, snage ni volje nekome prkositi. Mi se jednostavno radujemo miru i slobodi. Nije nas briga kako će neki shvatiti našu radost.

Radnici će čitavu noć montirati pozornicu

Večeras na nogometnom igralištu u centru Slunja gdje će se sutra održati koncert

Milan Štefanac (sa štapom)  koji je navršio 96 godina večeras nam reče: djeco moja, radujte se jer smo dugo sanjali slobodu u kojoj vi živite!

Večeras je pod misom u 18 sati kršten mali Jure Max. On je prvo dijete Milana i Bernarde Petrović iz Rastoka. Krsna kuma bila je Zdravka Bunčić iz Marindolskog Brda. Malog Juru krstio je župnik. Ovom se djetetu raduje čitav slunjski kraj. Dodajmo da ćemo u nedjelju, na dan Grada Slunja krstiti dvoje djece.