Cetingrade, jabuko u cvijetu: Dan općine Cetingrad

7 kol

Nakon Dana općine Rakovica, dana Grada Slunja koji je proslavljen jučer, danas je općina Cetingrad proslavila svoj dan. Proslava je počela u 10 sati misom u župnoj crkvi koju je predvodio dekan mons  Mile Pecić a koncelebrirali su župnik mons. Marijan Ožura i novoimenovani župnik vlč. Stanko Smiljanić. Na misi je sudjelovala načelnica Marina Kalić sa suradnicima, župan karlovački g. Damir Jelić, gradonačelnici i načelnici susjednih općina i gradova, predstavnici policije, braniteljskih udruga i dakako Božji narod. Nakon pročitanog današnjeg evanđelja mons. Pecić je istakao: ” Isus kaže učenicima imajući pred očima gladni narod: „Dajte im vi jesti“. Što mi imamo – pitali su se učenici- sedam kruhova i dvije ribice, nešto malo novca…Tu počinje čudo: kad su svi otvorili torbe i iznijeli ono što su imali tada je nastalo čudo obilja. Onda je narod poslušao Isusa i posjedao. Možemo reći da su srca slomila oholost i nevjeru i otvorila se drugomu. A kad se srca otvore onda zapravo nastaje čudo…Čudo obilja dogodilo se u domovinskom ratu: nitko nije umro od gladi. A to samo zato što je ljubav pokrenula mnoga srca te su iznijeli i ponudili ono što su imali. Ako svi tražimo danas samo svoja prava, kako možemo ostvariti napredak? Ako ljubav nije pokretač naših aktivnosti, onda se ne može dogoditi čudo obilja. Krist je ljubav i ne može biti ravnodušan prema ljudskoj bijedi. Ali, on ne vrši djela ljubavi bez čovjekove suradnje. On će reći i nama: „Dajte im vi jesti“. A to znači otvorite srca jedni prema drugima.”

Nakon mise položeni su vijenci pred spomenik braniteljima nedaleko crkve. Vijence su položili: načelnica općine Marina kalić sa suradnicima, župan Damir Jelić, predstavnici policije, branitelja, vatrogasaca, nogometaša, nacionalnih manjina…Na kraju je župnik Marijan Ožura predvodio molitvu. Od spomenika braniteljima uputili su se prema bisti predsjednika Tuđmana. Ovdje su se sjetili kratko  čovjeka koji je preokrenuo povijest. Državničkom mudrošću, hrabrošću i inicijativama prokrčio je put  prema samostalnosti i oslobođenju okupiranog dijela Hrvatske.

U obližnjem domu kulture nastavljena je svečana sjednica koju je otvorio predsjednik općinskog vijeća Nikola Paulić. Načelnica općine Marina Kalić dala je izvješće o radu i stavila naglasak na neke od planova. “Cetingradska tamburica” otpjevala je nekoliko pjesama. Od gostiju uz župana Damira Jelića obratio se karlovački gradonačelnik Mandić te predsjednik općine Kladuša g. Fikret Abdić.

U crkvi na misi

Polaganje vijenaca: načenica Marina Kalić sa suradnicima

 

Počast prvom predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu

 

Sa svečane sjednice

Svečanoj sjednici prisustvovao je i lokalni hodža iz Bogovolje

” Cetingradska tamburica” iznenadi nas svojim napjevima. Danas je posebnu pažnju pobudila pjesma: “Cetingrade jabuko u cvijetu ne damo te nikome na svijetu!”