Sv. Terezija Benedikta (Edit Stein) – Kreativnost – Preminuo Tomica Petrović

9 kol

Sv. Terezija Benedikta od Križa, čiji blagdan slavimo, ima neobičan životni put. Rođena je 12. listopada 1891. kao jedanaesto dijete židovske obitelji u Wroclawu (tada Breslau). Studirala je na sveučilištu u Göttingenu, gdje je 1916. doktorirala kao učenica glasovitog filozofa Edmunda Husserla. On ju je uzeo za asistenticu. Uza sva stečena znanja osjećala je prazninu u životu. Jak utjecaj na nju učinila je sv. sveta Terezija Avilska, njezin život i napisana djela. Obratila se 1922. na katoličku vjeru. Djelovala je kao profesorica u djevojačkoj dominikanskoj školi u Speyeru i na Institutu za znanstvenu pedagogiju u Münsteru.

Godine 1934. postala je u Kölnu redovnica karmelićanka i uzela ime Terezija Benedikta od Križa. Pred nacistima se 1938. sklonila u karmelićanski samostan u nizozemskom gradu Echtu, ali su je nacistički zlotvori 2. kolovoza 1942. uhitili zajedno s njezinom sestrom Rosom, također obraćenicom, deportirali u Auschwitz i umorili u plinskoj komori na današnji dan, 9. kolovoza 1942. Napisala je mnoga filozofska i duhovna djela. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 1987. i svetom 1998. Zazivaju je kod smrti roditelja, a suzaštitnica je Europe, mučenika, obraćenih Židova i Svjetskog dana mladih.

Jutros je ugodno svježe u Slunju, djelomično je oblačno. Danas će biti vruće…Euharistija u 8 sati u župnoj crkvi najbolji je početak novog dana. U vrijeme turističke sezone na jutarnju misu navrate i turisti. Odmor u Gospodinu vrhunac je odmora.

Kreativnost i duša djeteta – “Kreativni ljudi su spontani, zaigrani, emotivni, ali nisu bez određenih postulata, pa i okvira. Oni su otvoreni i osjećajni prema ozračju u kojemu žive; imaju zaigranu narav koja se zna istinski radovati; nose u sebi dušu djeteta. Veliku vrijednost daju humoru s posebnom osjetljivošću za estetiku, što se odražava i u zanimanju za razne umjetnosti; ljudima i pojavama prilaze s otvorenošću i pozornim osluškivanjem. Ne oslanjaju se samo na svoju intuiciju i zacrtanost osobnih smjerova, nego su spremni mijenjati svoje stavove nakon uvida. To znači otvoreni su rastu.”

Kreativnosti izgleda najbliskija  spontanost.  Dijete je najočitiji primjer spontanosti. Isus će reći: “Ako ne budete kao djeca nećete ući u kraljevstvo Božje!” Ne radi se o infantilnosti nego o otvorenosti prema istini, ljubavi, rastu. Dijete je otvoreno prema Bogu, izvoru ljubavi. Svojevremeno Solženjicin je rekao da je zločin uskratiti djeci sudjelovanje u svetim obredima koji su doticanje vječnosti, Božje ljubavi. Nažalost, zle ideologije mogu djecu zarobiti i pretvoriti ih u robote koji izvršavaju naredbe manipulatora. Ipak, unatoč modernim ideologijama koje se kite demokratičnošću ali zapravo zarobljavaju ljude, Duh Božji djeluje i u ovakvim prilikama. Današnja svetica Edith Stein to dokazuje. Vrhunska intelektualka probila se, vođena Božjim Duhom, do spoznaje i sjedinjenja s Božjom ljubavi od koje nas ne može ništa rastaviti, “ni smrt, ni život, ni sadašnjost ni budućnost, ni dubina, ni visina ni ikoji drugi stvor” – kako ističe sv. Pavao..  

 Unatoč vrućinama traje rekonstrukcija ulice V. Nazora u Slunju. Nakon dotrajalog stubišta, koje je obnovljeno, nastavlja rekonstrukcija ulice koja vodi prema Srednjoj školi. Investitor je Grad Slunj.

                               

Preminuo je u Zagrebu TOMICA PETROVIĆ (Braco) r. 1955. u Rastokama. Bit će pokopan 10.08.2017. u 13.30 sati na Mirogoju (krematorij). Za njim žali supruga Branka, brat Dragan s obitelji