Suze sv. Lovre – Sajam u Slunju – Preminuo Dragan Krizmanić

10 kol

Danas crkva slavi sv Lovcu mučenika. Rođen je oko 225. u rimskom naselju Osca. Bio je učenik pape Siksta II, koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina volio očinskom ljubavlju. Unatoč mladoj dobi uvrstio ga je među sedmoricu uglednih rimskih đakona te ga postavio za protođakona. Iskazavši mu tako veliko povjerenje, prorekao mu je da ga čeka teška borba za vjeru Kristovu. Papa mu je doslovno rekao: “Mene Gospodin štedi jer sam slab starac, no tebi je odredio slavnu pobjedu.”

Nakon tih utješnih i ohrabrujućih riječi kazao je đakonu Lovri neka povjereno mu crkveno blago podijeli siromasima. On je to poslušao te pošao u ubožnicu za siromahe i sve im podijelio. Stoga je za vrijeme Valerijanova progonstva, kad ga je sudac istražitelj upitao za blago Crkve, upro prstom u siromahe, bogalje, slijepce i bolesnike te rekao: “Evo blaga Crkve, vječnog blaga koje se ne umanjuje nego neprestano rodi!” Na to je bio mučen, izbičevan  te spaljen na roštilju. Mučeništvo svetog Lovre prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo se na današnji dan, 10. kolovoza 258. Mnoga mjesta nose ime po sv. Lovri ta posvećene su mu mnoge crkve i kapele.

Susret u prolazu s dragim ljudima danas u sajmu u Slunju oko 10 sati

Suze sv. Lovre – Kiša meteora, zvana Perzeidi, događa se otprilike oko blagdana sv. Lovre a to znači sredinom kolovoza. Ovaj se fenomen zato i zove “suze svetog Lovre”. Ove godine kiša meteora bit će toliko jaka da bi se mogla vidjeti i po danu kažu dobro upućeni. Suze svetog Lovre vidljive su između 17. srpnja i 24. kolovoza svake godine, a vrhunac je uglavnom između 9. i 13. kolovoza. Dok Zemlja prolazi kroz oblak čestica u susretu s atmosferom čestice izgaraju i stvaraju vatromet. 

Svako toliko zastoj prometa kroz Slunj

Sajam u Slunju – Prošetali smo oko 10 sati po slunjskom sajmu kao svakog četvrtka. Uobičajena vreva. Susreti u prolazu imaju posebnu draž. Neke nismo vidjeli godinama. A susreli smo ovdje ljude iz Švedske, od Zadra, iz Australije, Amerike, Njemačke…

Prošlo je 10 sati: žega je sve jača pa je dobro potražiti hladovinu

Bože, otkud su ova draga djeca (s bakom)?

Vrućina je ali treba malo i pretrpjeti: stariji to umiju i znaju

Malo rashlađenja

Ipak je najljepše vidjeti majku s djetetom u naručju ili u kolicima

Lubenice iz Furjana

Snimak koji zvoni na uzbunu! Umjesto razgovora, igre, čitanja dobrih knjiga, slavljenja Boga za čudesna djela kojima nas okružuje, ovi mladi su zajedno ali su miljama udaljeni jedni od dugih. Oni su u nekom izvitopirenom svijetu, virtualnom, poput usamljenih planeta u hladnom svemiru. Pretjerana ih je uporaba mobitela udaljila.

Ne treba puno pameti da zaključimo da pretjerana uporaba pametnih mobitela i tableta ima za posljedicu povećanje depresije i apatije. Američki psihoterapeut Alberto Pellai sugerira da se regulira uporaba mobitela kako bi se izbjeglo opasno udaljavanje od realnosti.

 

 

                                  

Preminuo je u 60. godini života DRAGAN KRIZMANIĆ (Kapetan) iz Rastovače 4. Pogreb 11. kolovoza 2017. u 17 sati na groblju Drežnik Grad. Za njim tuguje supruga Nevenka, sin Danijel, kćerka Silvia, snaha i zet, unučad i rodbina