13. nedjelja: plovidba po uzburkanom moru – Vjera te tvoja spasila

13 kol

Skoro svaki dan čitam jednu stranicu Evanđelja. Otkrivam da je to izvanredno štivo, možda neusporedivo po svom kapacitetu kad govori o životu i za život. Ne radi se o štivu koje donosi utjehu, naprotiv, evanđelje te hvata za vrat” – kaže Claudio Magris, veliki germanista i ugledni intelektualac u Italiji i Europi.  Pročitajte i vi ovaj odlomak koji se čita po crkvama diljem svijeta na današnji dan!

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju (Mt 14,22-33)

Pošto je nahranio mnoštvo, Isus odmah prisili učenike da uđu u lađu i da se prebace prijeko dok on otpusti mnoštvo. A pošto otpusti mnoštvo, uziđe na goru, nasamo, da se pomoli. Uvečer bijaše ondje sam. Lađa se već mnogo stadija bila otisnula od kraja, šibana valovima. Bijaše protivan vjetar. O četvrtoj noćnoj straži dođe on k njima hodeći po moru. A učenici ugledavši ga kako hodi po moru, prestrašeni rekoše: »Utvara!« I od straha kriknuše. Isus im odmah progovori: »Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!« Petar prihvati i reče: »Gospodine, ako si ti, zapovjedi mi da dođem k tebi po vodi!« A on mu reče: »Dođi!« I Petar siđe s lađe te, hodeći po vodi, pođe k Isusu. Ali kad spazi vjetar, poplaši se, počne tonuti te krikne: »Gospodine, spasi me!« Isus odmah pruži ruku, dohvati ga i kaže mu: »Malovjerni, zašto si posumnjao?« Kad uđoše u lađu, utihnu vjetar. A oni na lađi poklone mu se ničice govoreći: »Uistinu, ti si Sin Božji!« Riječ Gospodnja.

U svetom Pismu more je simbol kaosa, neukroćene i prijeteće sile, morske dubine skrivaju morske nemani. Nakon što je Isus otpustio mnoštvo koje je čudesno nahranio ali ne kao čarobnjak nego su prisutni iznijeli što su imali, otvorili srca i tada dolazi do čuda obilja. Isus ne želi da ga slave zbog kruha. “Kruha i igara”  geslo je “narodnih masa”. Ali čovjek ne živi samo od kruha! U međuvremenu učenici su lađom zaplovili u noć na drugu obalu. Nastalo je nevrijeme. Isus je gospodar svih sila pa tako i morske sile. On hoda po moru kao što je Božji narod na putu iz ropstva pregazio Crveno more. Četvrta noćna straža je vrijeme svitanja. Isus nastupa kao gospodar kaosa. Učenici prestrašeni. Petar istupa i želi doći k Isusu po moru. Ali, kad je odvratio pogled od Isusa i vidio silinu valova, prestrašio se i počeo tonuti. Iz njegovog je grla izišao krik: “Gospodine, spasi me!” To je krik molitve. Važan detalj: kad izgubimo iz vida Krista Spasitelja i vidimo oko sebe sile mraka, kaosa, bol koja nas pogađa i razdire, tada počinjemo tonuti. Pogled na Isusa, vjera u Isusa spašava nas od kaosa koji nas okružuje. Isus poručuje: “Ne bojte se, ja sam!” Imamo li vjeru makar kao zrno gorušice? Nije li Isus svaki put nakon ozdravljenja bolesnih rekao: “Vjera te tvoja spasila” Danas hranimo svoju vjeru na nedjeljnoj gozbi ljubavi! Blago nama, pozvani smo na Gozbu Jaganjčevu!

Kao svake nedjelje tako je i danas slavljena jutarnja misa u Slunju u 8 sati (druga u 11 sati koju prenosi izravno Radio Slunj)

U 11 sati u Slunju

U 11 sati u Slunju