Praznovjerje zarobljava – Ceste pune vozila – Hodočašća u Gospina Svetišta – 13 sestara proslavile jubileje

14 kol

“Kad se ne oslanjamo na riječ Gospodinovu nego tražimo savjet u horoskopu ili kartama, počinjemo tonuti. ” To je poručio papa Franjo kod Angelusa komentirajući epizodu sv. Petra koji je pokušao doći do Isusa po vodi a zatim počeo sumnjati i tonuti. To je opomena nastojanju da zaboravimo na pravoga Boga  i povjerimo se “poganskom” svijetu praznovjerja. Nevjerojatno kako mnogi koji se smatraju “intelektualcima” mogu biti robovi praznovjerja! Isus nas upozorava i hrabri: “Ne bojte se! Ja sam!” On je pobijedio sile mraka, kaos  i izdigao se iznad njega. Bez Njega ne možemo pobijediti sile mraka, smrti i tame. Vjera nije bijeg od svakodnevnih problema nego vjera daje smisao našem trpljenju, radostima i tugama, radu i odmoru. Predajući se praznovjerju čovjek tone u dubinu mraka i besmisla.

Jutros u Slunju u 10 sati

Nastavlja se ugodno vrijeme. Jutro je čak malo prohladno ali sunce šalje dovoljnu količinu topline. Jedino je razina vode u rijekama opala. Pitanje je kako podzemne zalihe mogu “hraniti” naše rijeke jer mjesecima nije pala obilna kiša bez koje se ne mogu napuniti podzemna skladišta.

Kroz Slunj prolaze kolone vozila prema jugu. Iako je izgrađen autoput prema Splitu, stara dobra cesta zvana “lička magistrala” omiljela je prometnica domaćih i stranih turista i putnika.

Hodočašća u Gospina svetišta – Više tisuća mladih Splita i ove se godine prigodom svetkovine Velike Gospe zaputilo na 35. hodočašće Gospi Sinjskoj. Propješačili su 30 kilometara a hodočašće je trajalo osam sati. U nedjelju u jutro stigli su u Sinj. Ovo je samo jedno od brojnih hodočašća u Marijina svetišta.

Napominjemo da je slavlje Velike Gospe u Cetingradu,  Oštarijama, Zavalju (da ne spominjemo velika svetišta). U Cetingradu misa u 12 sati u utorak na svetkovinu Velike Gospe. Vlč. Franjo Jurčević slavit će zlatnu misu i zahvaliti Bogu za 50 godina svećeničkog služenja.  

Sutra, na svetkovinu Velike Gospe u Cetingradu, vlč. Franjo Jurčević slavi zlatnu misu u 12 sati u župnoj crkvi

13 sestara proslavile svoje jubileje na Drenovi – Trinaest sestara Družbe Presvetog Srca Isusova proslavilo je danas 14. kolovoza svoje redovničke jubileje. Dijamantni redovnički jubilej (60. obljetnicu redovničkih zavjeta) obilježile su s. Ana Vračić i s. Dominika Brulc. Zlatni redovnički jubilej (50. obljetnicu redovničkih zavjeta) proslavile su: s. Agata Raguž, s. Apolonija Krezo, s. Bernardina Maslać, s. Đurđenka Meštrić, s. Felicita Špehar, s. Gema Mrkonja, s. Marina Tadić-Šutra, s. Robertina Medven, s. Svjetlana Badrov, s. Valentina Marinović i s. Zvonimira Marojević. Čestitamo!

s. Felicita Špehar

Progon kršćana na Bliskom istoku – Katolički patrijarsi sa Bliskog Istoka uputili su apel papi Franji. Samo papa može moćnike svijeta pokrenuti da posvete pažnju položaju kršćana na Bliskom Istoku – kaže se u priopćenju sa  zasjedanja Vijeća ujedinjenih patrijarha istoka u Libanonu koje prenosi vatikanski “Osservatore Romano”. Patrijarsi u njemu upozoravaju na prisilni egzodus  kršćana što međunarodna zajednica mirno promatra. Radi se o genocidu, koji predstavlja ljudsku katastrofu i uvredu čitavom čovječanstvu”.