Velika Gospa: slavlja u Cetingradu, Zavalju, Oštarijama, Krasnu…

15 kol

Od Marijinih blagdana vjernici na prvo mjesto stavljaju upravo današnji blagdan,  Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo ili Veliku Gospu. Iako iza blagdana stoji velika tradicija, njegov sadržaj kao službeni poklad vjere proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. godine. Ovim se blagdanom slavi Marijino uznesenje na nebo dušom i tijelom, što je kruna njezina bogomajčinstva, vječnog djevičanstva i bezgrješnoga začeća. Crkveni oci i pisci, te sveci i uglednici Crkve, zapadne i istočne, tijekom svih stoljeća pisali su o Marijinu uznesenju na nebo kao kruni njenog zemaljskog hoda. Slaveći blagdan Marijina Uznesenja mi već sada dotičemo i svoju budućnost: da budemo dušom i tijelom u Božjoj slavi. 

Danas će se vjernici u velikom broju okupljati u Marijinim svetištima diljem naše domovine. Oko stotinjak svetišta te mnoge župske crkve i kapele posvećene su Velikoj Gospi. Danas u 12 sati u Cetingradu počinje misno slavlje u crkvi posvećenoj Uznesenju BDM. Ovom će prilikom slaviti zlatnu misu domaći sin vlč. Franjo Jurčević.

U Slunju misa u 18 sati danas na blagdan Velike Gospe!

Hodočasnici iz Zagreba prema Međugorju: noćili su u Slunju i jutros nastavili prema Plitvicama. Goran (prvi s lijeva) već 14. put hodočasti u Međugorje!