Vraća se toplina – Sajam u Slunju – Turizam prešao granice izdržljivosti?

17 kol

 

Pozdrav iz Slunja!

Ove je godine turizam ne samo na Plitvicama nego u čitavoj Hrvatskoj došao do granica izdržljivosti. Broj noćenja u Hrvatskoj prešao je 100 milijuna što se očekivalo tek za tri godine. Dok smo jučer prolazili cestom preko Plitvica mogli smo vidjeti posvuda načičkane automobile, ne samo na parkiralištima. Ljudi stoje u repovima za ulaznice. S pravom se pitamo što nam donosi turizam osim zarade? Turisti zaviruju u skrivene kutke naše domovine. U slunjskom kraju nenastanjeni predjeli njima su zanimljivi. Kao što Plitvice imaju svoje granice kad je riječ o masovnom turizmu – o čemu se sve više govori – tako ima granice i naša domovina kao cjelina. Ona je zapravo veliki park, vrlo dobro očuvan i u svjetskom vrhu po očuvanosti prirode. Može li turizam rasti u nedogled?  Bilo bi mudro i razborito da razvijamo i druge grane privrede. Poljoprivreda, drvna industrija, metalna industrija…ne smiju se povući ili nestati. Bar možemo u svojim vrtovima njegovati eko-proizvodnju voća i povrća, žitarica. Odgovor da nam se to ne isplati nije pravi odgovor.

Razgovor ugodni

Dobro je popiti kavu u ugodnom društvu

Kafići i terase puni su gostiju

Žuri nam se

Čekamo vas na kavi!

Misa jutros u slunjskoj crkvi u 8 sati. Grupa vjernika koja se okupila doticala je vječnost. Radost da smo voljena djeca Božja reflektira se na našu svakodnevnicu.

Danas u Slunju sajmeni četvrtak. Već je rano jutros počela priprema štandova. Svatko može nešto pronaći za sebe. Prošetali smo oko 10 sati po Slunju i zabilježili nekoliko snimaka.

                                 

Na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza na lađevačkom groblju pokopana je MARICA CINDRIĆ iz Sastavka 133 koja je preminula u 67. godini života. Za njom tuguju sinovi Jure, Mile, Pero, Predrag, snahe, unučad…Pokoj vječni daruj joj Gospodine!