210 godina župe Kompolje – Podaren nam je ugodan dan – Preminuli Jure Sabljak i Milan Sertić

21 kol

210 godina župe Kompolje  i životno djelo prof. Milana Šimunovića – U Kompolju je 19. kolovoza proslavljena 210. obljetnica postojanja župe. Misu je predvodio biskup u miru mons. Mile Bogović u sluslavlju s umirovljenim porečkim i pulskim biskupom Ivanom Milovanom, a koncelebrirali su mons. mr. Tomislav Šporčić, župnik i dekan otočki, dr. Matija Berljak, prof. na zagrebačkom KBF-u, dr. Antun Tamarut, prof. na zagrebačkom KBF-u, mons. Milan Šimunović, umirovljeni prof. teologije, mons. Nikola Radić (Malinska na Krku), preč. Mirko Totović, prebendar zagrebački, vlč. Tihomir Vulin, župnik Vira, vlč. Mile Rajković, župnik Švice, don Jure Ladišić, duhovnik slijepih i slabovidnih u Otočcu, te kompoljski župnik don Anđelko Kaćunko.

Nakon mise održano je predstavljanje pisanoga životnog djela prof. dr. Milana Šimunovića „Knjižni put našega Domaćeg” (u službi nove evangelizacije), o 50. obljetnici njegova svećeništva. Prof. Milan Šimunović rođen je u župi Kompolje.  O Šimunovićevim ranijim i novijim promišljanjima glede usmjerenja u suvremenom naviještanju Evanđelja (evangelizaciji) i odgoju u vjeri (katehezi) u više njegovih knjiga, od kojih su dvije izišle ove godine, govorili su prof. dr. Anton Tamarut, profesor na zagrebačkom KBF-u (Obiteljsko lice Crkve i župne zajednice), dr. Richard Pavlić, profesor na Teologiji u Rijeci (Novi govor o Bogu i čovjeku u suvrjemenoj evangelizaciji), i mr. Željko Faltak, Zagreb (Duhovnost zajedništva – u temeljima Crkve i župne zajednice). Program je vodio don Anđelko Kaćunko, a glazbeni doprinos priredbi dali su mr. Zvonimir Tonković na tamburi i kompoljski župni zbor. Mnogi nisu niti čuli za župu Kompolje a evo u njoj se dogodio kulturni događaj koji prelazi granice Gospićko-senjske biskupije.

Crkva u Kompolju

Prof. dr. Milan Šimunović

Podaren nam je jedan ugodan, vedar dan. Nismo svjesni kolika je to blagodat još kad dodamo da ne strahujemo od granata ili terorista. Prošetali smo po Slunju i primijetili jak promet: ljudi putuju prema jugu i sjeveru. Dok pješaci prelaze preko pješačkog prijelaza nakupi se duga kolona. Tako noć i dan.

Jutros u Slunju

U protekla 24 sata na području Policijske uprave karlovačke evidentirana su četiri kaznena djela, tri prekršaja narušavanja javnog reda i mira (Karlovac, Slunj) i šest prometnih nesreća od kojih su dvije s lako ozlijeđenim osobama i četiri s materijalnom štetom – javlja PU karlovačka

Okončan je nedaleko Barcelone bijeg Younes-a Abouyaaqoub-a, 22  godine, vozača za volanom furgona koji je počinio masakr u Rambli. Terorist je likvidiran od strane  Mossos d’Esquadra, katalonskih policijskih snaga u vatrenom okršaju u blizini komune Subirats. Imao je pojas s eksplozivom koji se pokazao neispravan –  kao i petorice terorista koji su u petak u noći pokušali napad u priobalnom mjestu Cambrils – i vikao je «Allahu Akbar». Sjećamo se “Crvenih brigada” koje su terorom pokušavale uzdrmati demokratski poredak Europe ali su posustale i danas su samo primjer kako se terorom i ubijanjem nevinih ne može promijeniti svijet. “Tko se mača laća od mača i gine!”

Dojava jedne žene koja je zapazila mladića sličnog bjeguncu kako se vrti oko kuće a koji je pobjegao nakon njene vike prema vinogradima, bila je početak policijske akcije. 

 

                           

Preminuo je u 60. godini života JURE SABLJAK  iz Korita 8. Bit će pokopan na groblju u Drežniku  21.08.2017. u 16.30 sati. Za njim žale supruga Zora, sinovi Marijan i Tomislav, sestre, brat i ostala rodbina

Preminuo je u 59. godini života MILAN SERTIĆ iz Drež. Selišta 43c. Pogreb 21.08.2017. u 16 sati na groblju u Drežniku. Za njim žale žena Jadranka, sinovi Silvije i Nikola, kćerka Milana i rodbina