Danas sv. Augustin – Promjena vremena – Sjećanje na poginule u Rizvanuši

28 kol

Danas crkva slavi sv. Augustina, filozofa, teologa i crkvenog naučitelja. Rodio se 13. studenog 354. u Tagasti, u sjevernoafričkoj rimskoj pokrajini Numidiji (danas Alžir). Ako se za ikoga mogu primijeniti Isusove riječi: “Veća je radost na nebu zbog jednog obraćenog griješnika nego zbog 99 pravednika”, onda se to odnosi na sv. Augustina. Sin rimskog dekuriona, poganina Patricija i majke kršćanke, svete Monike imao je burnu mladost. Iz tog perioda potječe njegov vanbračni sin Adeodat. Postao je učitelj govorništva, zanosio se rimskom kulturom. Prešao je u Italiju te je u Milanu dobio mjesto učitelja govorništva. Pratila ga je diskretno njegova majka Monika, dobra kršćanka. U Milanu se dogodilo njegovo obraćenje pod utjecajem velikog biskupa Ambrozija. Krstio se 387. Vratio se u Afriku gdje je 391. zaređen za svećenika, a 396. postao biskup u Hiponu (danas Hannaba u Alžiru). U tom gradu preminuo je na današnji dan, 28. kolovoza 430, u vrijeme kada su Vandali opsjedali grad. Tijelo mu je zatim preneseno najprije na Sardiniju, a poslije u Paviju.

Napisao je brojna djela. Polemizirao je s krivovjercima. Najpoznatije mu je djelo  „Ispovijesti“ gdje je opisao svoj životni put, sazrijevanje i “smiraj u Gospodinu”. Drugo djelo ne manje važno je „O Božjoj državi“, u kojem iznosi svojevrsnu filozofiju i teologiju povijesti. Njegova majka Monika posebno je molila za njegovo obraćenje: pratila ga je molitvama i suzama.

Svako godišnje doba ima svoje čari pa tako i jesen koja pomalo ulazi u naš kraj

Jutros je ugodno. Osjeća se promjena vremena. Počela se navlačiti visoka izmaglica koja postupno prelazi u naoblaku. Žuto lišće podsjeća na jesen koja je na vratima. A lišće je požutjelo zbog suše koja traje mjesecima.

Nakon nesnosnih vrućina došlo je idealno vrijeme za uljepšavanje fasada

Kršteno peto dijete – U nedjelju 27. kolovoza požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je župu sv. Barbare u Jakšiću i u župnoj crkvi krstio dječaka Benedikta, peto dijete Zorana i Monike Subotić. Bog blagoslovio ovu dragu obitelj!

Sjećanje na poginule u Rizvanuši – U Rizvanuši kod spomen-obilježja “Velebitskim junacima” obilježen je jučer Dan sjećanja na poginule pripadnike Specijalne jedinice policije iz Rijeke „Ajkula“. Spomen-obilježje nalazi su uz cestu Gospić-Karlobag prije ulaska u mjesto Brušane. Počast poginulima pripadnicima Specijalne jedinice policije “Ajkula“, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su djeca i obitelj poginulih branitelja, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova, pomoćnik zapovjednika Zapovjedništva specijalne policije MUP-a Alenko Ribić, načelnik Policijske uprave ličko-senjske Ante Podnar i zamjenik načelnice Policijske uprave primorsko-goranske Jasmin Brkljača, predstavnici Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“…Molitvu je predvodio vlč. Pero Jurčević.

Slunj večeras

Ubrzao smrt bolesnicima – U njemačkoj je jedan bolničar osuđen na doživotni zatvor  pred dvije godine zbog ubojtsva dvojice pacijenata kojima je davao veću dozu lijekova. Sada je optužen za još 84 ubojstva pacijenata između 2000. i 2005. To je objavila policija koja nije slučaj završila. Niels Hoegel, 40 godina, uhićen je u veljači 2015. zbog ubojstva dvojice pacijenata koji su bili podvrgnuti intenzivnoj terapiji u bolnici Delmenhorst, blizui Bremena. Policija je objavila da su istražitelji, nakon što su ekshumirani i analizirani drugi leševi, otkrili do sad dokaze na 84 leša. Žrtava bi moglo biti i više  ali su neki pacijenti kremirani pa se ne mogu provesti istrage.