Nadb. Devčić u Borićevcu, Lapcu, Zavalju

3 ruj

Riječki nadbiskup i metropolit mons.dr.sc. Ivan Devčić boravio je na području Gospićko-senjske biskupije u župama za koje pastoralno skrbi vlč. Dino Rupčić. Nadbiskup se rado odazvao pozivu župnika Rupčića te je  2.9.2017. predvodio Sv.Misu u Boričevcu u povodu župnog patrona Male Gospe. Naime već duži niz godina praksa je da se župni patron u Boričevcu slavi u subotu uoči Male Gospe. Razlog za to je što Boričevljani žive po cijeloj Hrvatskoj a posebno u Slavoniji. Nadbiskup je nakon pozdrava župnika Rupčića istaknuo da je prvi puta u Boričevcu. U prigodnoj propovjedi nadbiskup je opisao Marijin život i osobito stavio naglasak na njezinu vjernost Bogu. Za vrijeme Sv. Mise nadbiskup je blagoslovio obnovljeni barjak s likom Majke Božije koji je dar Boričevljana njihovoj župi. Misu je pjevanjem animirao zbor mladih iz Sv. Roka Vis Svjetlo. Na kraju Mise u ime udruge Boričevljana najstariji Boričevljan gospodin Joso Franjić poklonio je nadbiskupu uokvirenu fotografiju crkve u Boričevcu i bocu domaće rakije ukrašene slavonskim zlatovezom. Supružnici Markovinović darovali su župniku Dinu za župu Boričevac novi kalež i pliticu te novi svijećnjak za oltar. Na Misi je nazočio dio hodočasnika iz Drvara i Ogulina i župljani župe Sv. Ivana Pavla II iz Donjeg Lapca.
 Nadbiskup Devčić u Borićevcu s vjernicima 02.09.2017.
U Borićevcu
U subotu 2. rujna iza mise u Borićevcu usljedio je ručak u lovačkom domu. U poslijepodnevnim satima nadbiskup je u pratnji tajnika vlč. Josipa Tomića i župnika Dina Rupčić posjetio vjernike u Srbu i ohrabrio ih da ne gube vjeru u Boga i budu strpljivi u iščekivanju izgradnje kapelice.
Drugoga dana pohoda a to je 3. rujna nadbiskup je predvodio župnu Sv. Misu u župi Sv. Ivana Pavla 2. u zajedništvu s župnikom Dinom i tajnikom vlč. Josipom Tomićem. Nadbiskup je u prigodnoj propovijedi približio župljanima lik Sv. Ivana Pavla II. i pozvao ih da ga nasljeduju i budu ponosni što je njihov zaštitnik. Na kraju Mise mežnjar Franjo Marić uručio je nadbiskupu repliku oltarne slike Sv. Ivana Pavla II a gospođa Anđa Filipović košaricu s prigodnim darovima.
Nadbiskup u D. Lapcu s vjernicima 03.09.2017.
Prigodni darovi nadbiskupu u Lapcu
Nadbiskup predvodi misu u D. Lapcu 03.09.2017.
Nadbiskup na Zavalju – U 14 sati nadbiskup je predvodio župnu Sv. Misu na Zavalju i time zaključio svoj pohod župama kojima upravlja vlč Dino Rupčić. Uz nadbiskupa koncelebirali su župnik Dino i tajnik vlč. Josip Tomić. U progodnoj propovjedi nadbiskup je protumačio misna čitanja i ohrabrio ljude u vjeri, nadi i ljubavi. Na kraju misnog slavlja župnik je vrlo ganutljivim riječima zahvalio nadbiskupu za njegov dolazak a župljanima za sve što su zajednički učinili za župu. Nadbiskupu je na kraju Mise darovana lička kapa, lički ručnik i uokvirena slika zavaljske crkve. Nakon Sv. Mise upriličen je ručak za nadbiskupa i sve vjernike koji su bili na Misi. Prije odlaska u Rijeku nadbiskup se pomolio na grobovima svećenika Domineza, Kriškovića i Ivanćića.
 Nadbiskup Devčić sa zavaljskim vjernicima
Na grobu vlč. Mile Ivančića
/fotografije i podatke poslao Matija Kristić/