Danas spomendan sv. Vinka Paulskog – Zvižduci – Povratak u djetinjstvo

27 ruj

Danas je spomendan sv. Vinka Paulskog koji je dao pečat svome vremenu. Rodio se 1581. kao Vincent de Paul. Od 1596. na sveučilištu u Toulouseu studirao je teologiju. Već je 1600. zaređen za svećenika. Brod kojim je putovao iz Marseillesa, oteli su 1605. turski gusari, koji su ga kao roba prodali u Tunis. Obratio je na kršćanstvo svog vlasnika, uspio pobjeći zajedno s njim i vratio se 1607. u Avignon.  Kapelan a 1610.  župnik kraj Pariza. Od 1612. djelovao je kao duhovnik velikaške obitelji Gondy i pučki misionar, a 1619. postao dušobrižnik veslača i robova na galijama. Socijalno osjetljiv iz dana u dan širio je karitativnu djelatnost. Osnovao je 1625. Misijsku kongregaciju, čiji su članovi  prozvani lazaristima. Nakon djelovanja u Francuskoj, od 1638. proširili su svoju aktivnost i na inozemstvo sa stalnim misijskim postajama u Africi. Zajedno s pobožnom udovicom Louisom de Marillac osnovao je 1633. i Družbu milosrdnih sestara koje djeluju i u Hrvatskoj do danas poznate kao sestre milosrdnice.

Jutros u Slunju

Zvižduci jednoumlja u Pazinu – Demokratska javnost Hrvatske ostala je začuđena primitivnim zviždanjem predsjednici Kolindi Grabar Kitarovića u Pazinu 25. rujna na proslavi Dana istarske županije. Samohvala lidera ove županije velikim pragom tolerancije ovaj se put pokazalo floskulom. Povod zvižduku je podsjećanje predsjednice na doprinos istarskih svećenika na čelu s mons. Božom Milanovićem pripojenju Istre matici domovini. Porečka i Pulska biskupija uputila je priopćenje u svezi ovog događaja u kojem se kaže: „Bili smo u mnogo navrata svjedoci kako se proteklih godina, na brojnim skupovima na kojima se obilježavala obljetnica pripojenja Istre Hrvatskoj, sustavno prešućivala istina o ulozi Katoličke Crkve u Istri i mons. dr. Boži Milanovića u tome povijesnom događaju. Uglavnom se redovito veličala uloga ondašnjih vlastodržaca. Naravno da nitko pametan neće relativizirati ulogu ondašnjih boraca za oslobođenje Istre od fašizma, pa i njihovu ulogu u procesu pripojenja Istre Matici zemlji. Ne treba zaboraviti da su upravo istarski svećenici, na čelu s mons. Božom Milanovićem, bili istaknute žrtve fašističkog režima.” Dodajmo da su zvižducima ovi ljudi rekli o sebi više nego o drugima. S pravom se kaže u spomenutom priopćenju: “Vika i buka uperena protiv Bože Milanovića i istarskog svećenstva, ali i Crkve u cjelini, je pobuna protiv istine koja u 21. stoljeću na zaprepašćujući način otkriva glasove nečiste savjesti i okaljanih ruku koje su na krizmi u Lanišću 1947. bešćutno udarile na nevinog svećenika Miroslava Bulešića, a njegova osveta i osveta Crkve bila je i bit će oprost.”

Jutros je u slunjsko-plitvičkom kraju oblačno ali ne pada kiša. Tipični jesenski dan.

U akciji “javni radovi” mnogo se toga u Slunju očisti, dotjera…

Povratak u djetinjstvo – Dana 27.09.2017. godine u prostorijama rekreativnog kutka za starije osobe Slunj u organizaciji Crvenog križa Slunj održano je predavanje na temu „DJETINJSTVO“  pod vodstvom Ivane Kotić  djelatnice Centra za socijalnu skrb Slunj. Korisnici, kojih je bilo 17, imali su priliku prisjetiti se svog djetinjstva i usporediti ga s današnjim vremenom. Rečenice su uglavnom počinjale: „U moje vrijeme bilo je…“ Oživjele su i pomalo zaboravljene igre. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA