Sv. Mihovil – Šibenik slavi

29 ruj

Danas crkva slavi sv. Mihaela, Gabrijela i Rafaela, trojicu arhanđela koje vjernici rado zazivaju. Arkanđeli ili anđeli duhovna su bića koja su obdarena razumom i slobodnom voljom. Prema židovsko-kršćanskoj tradiciji za Boga obavljaju posebne zadatake. Sveto pismo navodi njihova imena, koja označavaju njihovu zadaću: Mihael (vojskovođa, pobjednik nad Sotonom ili “tko je kao Bog”), Gabrijel (junak Božji, glasnik Ivanova i Isusova rođenja) i Rafael (ozdravitelj, pratilac Tobijin). Mnogi vjernici nose njihova imena.  Mihael („Tko je kao Bog?“), u hrvatskim krajevima i Mihovil, Mihajlo, Mijo, Miško, Mihalj, Miho, Mile, Milan prema Svetom pismu (Otkrivenje) anđeoski je knez koji se bori s paklenim zmajem. Protiv Zloga ratuje i u Knjizi Danijelovoj. Ikonografija ga prikazuje kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva prema njemu od davnine osjeća duboku pobožnost i naročito štovanje te ga promatra kao moćnog zaštitnika. Zaštitnik je i hrvatske policije, snaga sigurnosti…

Danas mnoge župe slave sv. Mihovila kao svoga zaštitnika. Župe Gospićko-senjske biskupije koje slave svetoga Mihovila kao zaštitnika: Dabar, Lovinac, Mrežnički Brest, Ramljani, Tržić-Kamenica, Vratnik.

Svima koji nose lijepo ime po sv. Mihovilu sretan imendan!

Slavlje sv. Mihovila u Šušnjari je u nedjelju 1. listopada u 13.30 sati!

Kapela sv. Mihovila u Šušnjari (D. Nikšić, Slunj/: u nedjelju u 13.30 sati očekuje mnoštvo naroda

Šibenik proslavio sv. Mihovila – Svetkovina svetog  Mihovila zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije proslavljena je danas 29. rujna na trgu pred šibenskom katedralom. Svečano misno slavlje i procesiju ulicama grada predvodio je sisački biskup Vlado Košić. Uz predvoditelja koncelebrirali su: splitsko makarski nadbiskup Marin Barišić; biskupi hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk, dubrovački Mate Uzinić, kotorski Ilija Janjić, gospićko senjski Zdenko Križić, umirovljeni šibenski Ante Ivas, umirovljeni gospićko senjski Mile Bogović, te biskup domaćin Tomislav Rogić.

Otet katolički svećenik – Još jedan katolički svećenik otet je na jugu Nigerije. Radi se o don Lovwrencu Adorolo, župniku župe sv. Benedikta u gradu Okpella, u državi Edo.  “Don Adorolo se vraćao iz Auche u svoju župu kad je otet od nepoznatih naoružanih ljudi u predjelu Okpella navečer u šest sati 27. rujna” – izjavio je mons. Gabriel Dunia, biskup u Auchi – javlja Fides.

Don Lovwrencu Adorolo