Danas sv. Jeromim – Vjenčanje u Slunju – Zbor sv. Franje na Zavalju

30 ruj

Danas crkva slavi svetog Jeronima, crkvenog oca i naučitelja, pisca i jezikoslovca. Rodio se oko 347. u Stridonu, na granici rimskih provincija Dalmacije i Panonije. Krstio se oko 365. studirao retoriku, filozofiju, teologiju i lingvistiku u Rimu, Trieru, Akvileji, Antiohiji i Carigradu i bio tajnik pape Damaza I. u Rimu. Preveo je starozavjetne knjige s hebrejskog, a novozavjetne s grčkog na latinski jezik. Njegov prijevod Svetog pisma na latinski (Vulgata), na kojem je radio više od 20 godina, prihvaćen je kao službena verzija u Katoličkoj crkvi i vrijedio je do najnovijih dana. Njegovo književno-povijesno djelo „O slavnim muževima“, koje abecedno popisuje 135 crkvenih pisaca od početaka kršćanstva, ubraja se među prve biografije i bibliografije. Ovo nije sve iz života sv. Jeronima.

Danas će se u Slunju vjenčati Mihael Studen i Katharina Obajdin pod misom u 18 sati!

Jutros je u Slunju tek koji stupanj iznad ništice. Po kotlinama su magle. Ipak, sunce se pojavilo i pred nama je sunčana subota.

Zavalje danas slavi – Danas župa Zavalje kod Bihaća (koja pripada Slunjskom dekanatu) slavi svoga zaštitnika sv. Franju Asiškog. Iako se sv. Franjo kalendarski slavi 4. listopada, odabrana je subota kako bi se mogli okupiti raseljeni župljani po svijetu. Misa počinje u 11 sati.

IZ ALBUNA:

Zavalje 09.10.2004: vlč. Mate Pavlić predvodi misu na Frančikovo. Zanimljivo da je vlč. Mate preminuo kao i do njega lijevo preč. Petar Bogut, a tragično su stradali vlč. Mile Ivančić i Josip Rafaj. Mons. Marijan Ožura (zadnji desno) od ove je godine u mirovini.