Šušnjara: slavlje sv. Mihovila među vinogradima kojih više nema – Preminuli Jelena Cindrić i Ivan Kukuruzović

1 lis

  Kapela sv. Mihovila izgrađena među vinogradima u predjelu Šušnjara svjedok je vremena. Prvi put kapelu spominje župnik Mihovil (Mijat) Radočaj 1768. godine. Upravo kad se bere grožđe ljudi su osjetili potrebu da tu izgrade kapelu sv. Mihovila. Vinogradi su nestali što zbog peronospore što zbog velikih poreza ali kapela je ostala do danas. Za srpske okupacije kapela je devastirana. Pred par godina temeljito je obnovljena, izgrađena je nadstrešnica za misu na otvorenom. Inače vlasnici vinograda a danas šume u Šušnjari su mještani D. Nikšićana, simpatičnog sela koje spada u župu Slunj. Mještani su preko Mjesnog odbora D. Nikšić i ove su godine pristupnu cestu popravili koju voda zbog strmine raskopa i uredili okoliš.

U 13.30 sati počela je misa na otvorenom u sjeni kapele pod nadstrešnicom. Sunčan predivan dan. Miris jeseni. Župnik okružen narodom svih generacija predvodio je misno slavlje kao u najvećoj katedrali. Hrastovi s prošaranim lišćem svojevrsno je nakiće. Kako Božja riječ ovdje odzvanja! Evanđelje govori o riječima koje su bez djela prazne. Bujicom emotivnih riječi bez djela ispadamo smiješni. Isusove riječi ne mogu se mjeriti s našima ali i njegove riječi potvrđuje smrt na križu kao vjerodostojne. Narod je u tišini slušao, pjevao, molio…Doživio je milosnu ruku Božju koja ga tapša po ramenu, koja ga vodi. Doživio je prisutnost sv. Mihovila s anđelima koji se s nama raduju našoj vjernosti, našoj hrabrosti vjere.

Nakon mise nastavljeno je narodno veselje. Zasvirali su tamburaši. Nudio se gulaš i piće. Zaigralo je kolo. Ovaj zbor je doista poseban: ne samo zbog prekrasne prirode koja u jesen mijenja boje, zbog povijesnog pamćenja nego što ovdje dolaze sve generacije, od onih najmanjih, mladih do onih koje još noge služe. Radovali smo se s ovim narodom do 16 sati. Morali smo ići dalje ali narod je ostao u radosnom druženju.  

 

Oni slave sv. Mihovila kao svoj imendan (Mihovil, Mile, Mijo, Mihaela, Milka…)

Tamburaši su zasvirali

Obnovljena kapela sv. Mihovila u Šušnjari

 

Hodočašće u Mariju Bistricu vojske, policije i branitelja – U organizaciji Vojnoga ordinarijata u Republici Hrvatskoj u nedjelju, 1. listopada održano je 25. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu.
Na čelu procesije nalazio se Križ Ranjeni Isus iz Farkašića i pralik Gospe Velikog hrvatskog zavjeta, stijeg Republike Hrvatske, Svete Stolice i Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, te godišnja zavjetna svijeća hrvatskih vojnika, policajaca i hrvatskih branitelja. Tu je bilo i dvjesto stjegova proslavljen brigada i pukovnija, te postroj ratnih zastava Hrvatske vojske i policije. U procesiji je bio i zapovjednik hodočašća general Mladen Fuzul, hrvatski vojni invalidi, djeca i supruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, hrvatske povijesne postrojbe, djelatne postrojbe Oružanih snaga RH, Hrvatske policije, pripadnici pravosudne policije, djelatnici carinske uprave, vatrogasci, kao i 38 djelatnika Ministarstva obrane BiH i pripadnika OS BiH, te izaslanstvo iz Republike Francuske.

                             †

Preminula je u 97. godini života JELENA CINDRIĆ iz G. Kremena 49. Bit će pokopana u pon. 02.10.2017. u 15 sati na groblju u Cvitoviću. Za njom žale sin Tone, kćerke Marica, Barka i Kate, snaha Evica, zet Marko, sestre Ane, Kate, unučad

Preminuo je IVAN KUKURUZOVIĆ iz G. Vaganca. Rođen je 1929. Sa suprugom Katom podigao je troje djece. Pogreb na groblju u Vagancu u pon. 02.10.2017. u 16 sati. Za njim žale sinovi Josip i Nikola te kćerka Nevenka s obiteljima, unučad…Pokoj vječni daruj mu Gospodine!