Danas sv. Franjo Asiški – Sunčan dan

4 lis

Danas crkva slavi sv. Franju, neobičnu ličnost koja je unijela u tadašnji  svijet evanđeosku jednostavnost.  Rodio se 1181. kao Giovanni Francesko di Bernardone u Assisiju. Sin trgovca suknom i majke Francuskinje, kao mladić je vodio bezbrižan život i za rata protiv Perugie (1204) bio zarobljen. Teško bolestan, doživio je obraćenje 1206. Ostavio je obitelj i imetak te kao prosjak počeo pomagati bolesnima, gubavcima i popravljati razrušene crkve u okolici Assisija. Propovijedao je apsolutno evanđeosko, sveto siromaštvo, poniznost, velikodušnost i okupio mnogo pristaša. Na poziv pape Inocenta III. došao je u Rim, gdje je papa 1209. potvrdio novi, franjevački red (Red manje braće). Vodstvo reda prepustio je 1220. drugima, a 1221. sastavio njegova pravila. Putovao je kao propovjednik u Španjolsku, Palestinu i Egipat. Putujući misionar, lirik, čudotvorac i vizionar unio je nove, pozitivne motive u kršćansku mistiku (stigmatizacije, evanđeoska djetinja vjera, božićne jaslice, ljubav prema životinjama). Njegova osebujna ličnost i vedra optimistička pojava unijela je neizmjerno svjetlo u srednjovjekovni mrak, a njegova sitna asketska figura postala motivom mnogih likovnih i književnih djela. Povukao se u intimni bratski krug kraj stare crkvice Porcijunkule, sve češće zapadao u zanosno-mistična raspoloženja i veselio se “sestrici smrti”. Preminuo je 3. listopada 1226. u Assisiju.

Danas duhovni sinovi svetog Franje, oci franjevci, slave. Mnoge crkve posvećene su sv. Franji (kao na Zavalju). Franjevački samostan je u Karlovcu, kapucinski u Karlobagu. Franjevci su prisutni u BiH, u misijama po čitavom svijetu.

Radio Slunj na terenu…

Nakon kiše jutros je sunčano u slunjskom kraju. Ugodno je udahnuti čisti zrak punim plućima. Danas očekujemo u Slunju autobus izletnika sa otoka Cresa.

Jesen na Slunjčici (danas u 16 sati)

Simpatična vijest dolazi iz Indije: katolička zajednica u indijskoj državi Orissa (Odisha) koja je pretrpjela nasilje i masakre u proteklim godinama, nije se obeshrabrila te rađa nova zvanja posvećenog života. Ponedjeljak 2. listopada dan je za pamćenje za sestre Rebiku Pradhan i sestru Anjali Singh iz distrikta Kandhamal a koje su položile vječne zavjete u crkvi sv. Vinka u Bhubaneswaru, zajedno sa drugih pet sestara. Službene obrede predvodio je biskup mons Sarat Chandra Nayak. Ovom se prilikom okupilo 30 svećenika, 35 sestara i 2.000 vjernika.