Iz Cresa u Slunj

4 lis

Iznenadio nas je posjet grupe dobrih ljudi sa otoka Cresa i iz mjesta Cres. A Cres je jedan od većih otoka na Kvarneru i Jadranu. Jutros rano krenuli su autobosom na dvodnevno putovanje po Hrvatskoj. Prva postaja je Slunj. Organizator putovanja je Sergio Negovetić, školski kolega slunjskog župnika Mile Pecića. Vlč. Dinko Deželić i vlč. Giuseppe Vosilla također iz Cresa zaređeni su zajedno sa slunjskim župnikom za svećenike 1966. Ovo je poveznica Slunja i Cresa. U župnoj crkvi župnik je progovorio o prošlosti ovog kraja i agresiji 1991. Osobno svjedočanstvo rado se i pomno sluša. Drage goste župnik je počastio rakijom i sokovima u župskoj dvorani, napravili su zajednički snimak. Nakon razgledanja Rastoka nastavili su putovanje prema Sisku.

Zajednički snimak pred crkvom u Slunju

Lijepi sunčani dan

Sergio, predsjednik Udruge i službeni vodič

Sergio Negovetić u slunjskoj crkvi: u školskim klupama sanjali smo snove i bilo nam je lijepo. Nismo prestali sanjati iako je život ostavio ožiljke na duši i tijelu…

Slikovni rezultat za cres

Cres na otoku Cresu

Nekoliko informacija o Cresu. Cres je, uz susjedni otok Krk najveći (405,78 km2), a poslije otoka Hvara i najdulji hrvatski otok. Dug je 66 km, a u najširem dijelu širok 12 km. Otok se pruža u pravcu sjever-jug. Apsolutno većinsko autohtono stanovništvo su Hrvati, a ostatak su doseljeni Bošnjaci, Albanci, Srbi. Od autohtonih naroda ima i manji postotak Talijana. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, otok Cres je imao 3.184 stanovnika, grad Cres 2.959, a naselja u sklopu grada malog Lošinja na otoku Cresu 225 stanovnika. Zanimljivo da je suprug predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović iz Cresa.