Svjetski dan učitelja – Sajam u Slunju – Nobelova nagrada i sv. Franjo- Preminula Luja Žalac

5 lis

Danas se obilježava Svjetski dan učitelja. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od važnijih za razvoj društva. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku nastavnicima u ispunjavanju njihove prevažne zadaće u društvu. Ovaj se dan obilježava u više od 100 zemalja. Obrazovanje se ne može odvojiti od odgoja pa su učitelji istovremeno i odgojitelji mladih generacija. Jednostavno osobnost učitelja utječe ne samo na intelektualni nego i na duhovni rast i razvoj djece. 

Tko nije čuo za Pavlovac? Oni su iz Pavlovca!

Vedro je i prohladno jutro u Slunju. Sajam četvrtkom mnoge privuče u Slunj. Jutros smo uočili ponudu cvijeća iako su Svi Sveti još daleko. Doduše radi se o umjetnom cvijeću koje može čekati. Trgovci se prilagođuju vremenu i prilikama…

Prošetali smo po sjamu danas oko 10 sati i zabilježili nekoliko snimaka!

 

Sve sam obavila što sam naumila!

Vlado Butina snima mnoge a njega nitko…

Imamo dovoljno razloga za radost

Nije problem popeti se. Hvala Bogu!

Sv. Franjo i Nobelova nagrada – Za Nobelovu nagradu za medicinu, koju su primili Jeffrey Hall, Michael Rosbash i Michael Young, kaže se da je ekološka nagrada a netko je dodao da je to nagrada sv. Franje. U obrazloženje švedske akademije kaže se: „Život na zemlji prilagodio se vrtnji naše planete“ te dodaje „ da biljke, životinje i ljudi prilagođuju svoj biološki ritam na način da ga sinhroniziraju s gibanjem Zemlje“. Drugim riječima, pokazalo se da se život živih bića evolvuirao i strukturirao sukladno kretanju i rotaciji planete na kojoj živimo. To je uvid koji je utemeljen u narodnoj mudrosti a koji sada ima znanstveno pokriće. Čitati naš bioritam prema zemljinom gibanju – dan, noć, svjetlo, tama –ima izravnu vezu s našim zdravljem. Ovdje je jedan aspekt vrlo interesantan. Ova Nobelova nagrada podsjeća nas da mi živa bića imamo duboku i neraskidivu vezu s majkom Prirodom i samo civilizacija koja poštuje ovu vezu, drugim riječima održivo i ekološki svjesno društvo, donosi zdravlje i dobrobit čovjeku.

Ovo otkriće ima vezu sa sv. Franjom. On je živio od spoznaje da je čovjek dio velikog ambijenata, sustava. On je to izrekao pjesmom stvorenja „Hvaljen budi, Gospodine“. Donosimo je:

PJESMA STVOROVA

Franjo Asiški
Svevišnji, svemožni, Gospodine dobri, tvoja je hvala i slava i čast i blagoslov svaki. Tebi to jedinom pripada, dok čovjek nijedan dostojan nije ni da ti sveto spominje ime.

Hvaljen budi, Gospodine moj, sa svim stvorenjima svojim, napose s bratom, gospodinom Suncem: od njega nam dolazi dan i svojim nas zrakama grije. Ono je lijepo i sjajne je svjetlosti puno, slika je, Svevišnji, tvoga božanskoga sjaja.

Hvalite i blagoslivljajte Gospodina moga, zahvaljujte njemu, služite njemu svi u poniznosti velikoj.

Hvaljen budi, Gospodine moj, po bratu našem Mjesecu i sestrama Zvijezdama. Njih si sjajne i drage i lijepe po nebu prosuo svojem.

Hvaljen budi, Gospodine moj, po bratu našem Vjetru, po Zraku, Oblaku, po jasnoj Vedrini, i po svakom vremenu tvojem, kojim uzdržavaš stvorove svoje.

Hvaljen budi, Gospodine moj, po sestrici Vodi, ona je korisna, ponizna, draga i čista.

Hvaljen budi, Gospodine moj, po bratu našem Ognju, koji nam tamnu rasvjetljuje noć. On je lijep i ugodan, silan i jak.

Hvaljen budi, Gospodine moj, po sestri i majci nam Zemlji. Ona nas hrani i nosi, slatke nam plodove, cvijeće šareno i bilje donosi.

Hvaljen budi, Gospodine moj, po onima koji opraštaju iz ljubavi tvoje i podnose rado bijede života; blaženi koji sve podnose s mirom, jer ćeš ih vječnom okruniti krunom.

Hvaljen budi, Gospodine moj, po sestri nam tjelesnoj smrti, kojoj nijedan smrtnik umaći neće. Jao onima koji u smrtnom umiru grijehu; a blaženi koje ti nađeš po volji presvetoj svojoj, jer druga im smrt nauditi neće.

Snimak Slunjčice na blagdan sv. Franje 04.10.2017.

Slunj večeras