Prvi dan radnog tjedna sunčan – Papa Franjo u Hrvatskoj?

9 lis

Prvi dan radnog tjedna sunčan. Vratilo se opet Miholjsko ljeto…Govori se o dolasku pape Franje u Hrvatsku. Rat protiv Hrvatske 1991. bio je i rat protiv katoličke crkve. Kako razumjeti rušenje i uništavanje 600 crkava, pljačku kulturne baštine koju agresor ne želi vratiti? Kad bi okupirali neko hrvatsko selo agresori bi ponajprije razorili crkvu. Niti jednu u okupiranom slunjskom kraju nisu poštedjeli. Zatvarali su i ubijali katoličke svećenike. Papa Ivan Pavao II to je vrlo dobro razumio i zato je kao Petrov nasljednik vodio brigu o crkvi u Hrvatskoj. Posjetio je tri puta Hrvatsku. Priznanje Hrvatske bio je jedini način da se spasi katolička crkva na ovim prostorima. Papa Franjo dolazi utvrditi mjesnu crkvu.

Premijer kod Papa Franje – Papa Franjo  primio je 7. listopada predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića s obitelji. Hrvatski se Premijer potom sastao s Papinim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom. Premijer je izrazio veliko zadovoljstvo susretom s Papom i Svetog Oca je pozvao da posjeti Hrvatsku. Stekao je dojam, kako bi se to moglo dogoditi uskoro, a na papi Franji je da odabere najprimjereniji trenutak za to. Osim o relevantnim stvarima od zajedničkog interesa, premijer Plenković je s papom Franjom dotaknuo i pitanje kanonizacije kardinala bl. Alojzija Stepinca.

Premijer Plenković kod pape Franje

Jutros u Slunju

 

Moćanov most na Slunjčici

Molitva krunice na poljskoj granici – Više od milijun vjernika u prošlu su se subotu, na blagdan Gospe od krunice, okupili na granici Poljske. Ovo je broj vjernika koji graniči sa fantastikom a koji su napravili lanac dug 3.500 kilometara. Inicijativa je potekla od Biskupske konferencije Poljske. Dakako, bila je ovo molitva krunice za mir u svijetu.

Krađa zelja – Zanimljivo da lopovi kradu i zelje sa njiva. Tako policija izvješćuje da je u razdoblju od 20. rujna do 8. listopada nepoznati počinitelj s oranice u Skradniku (Ogulin) otuđio više od šest tona zelja, vlasništvo 48-godišnjaka, u vrijednosti većoj od 14.000 kuna.