Hrvatski nogometaši obradovali

10 lis

Jutros je tmurno, kišovito u Slunju i okolici. Jesen je ušla u naš kraj. Svejedno turisti ne prestaju dolaziti u Hrvatsku pa tako i u Rastoke i Slunj. Vidimo grupe iz azijskih zemalja kojima je Hrvatska zanimljiva ne samo u ljeto nego i u jesen. Doista jesen pruža šarenilo boja kao u priči…

Od 5. do 8. listopada ove godine održane su godišnje duhovne vježbe sjemeništaraca Zagrebačke nadbiskupije u Baškim Oštarijama, malenom mjestu na našoj planini Velebitu. Voditelj duhovnih vježbi bio je mons. mr. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski.

D. Lapac: obljetnica posvete crkve – U Donjem je Lapcu proslavljena u nedjelju 8. listopada 2017. prva obljetnica posvete župne crkve Sv. Ivana Pavla i osnutak istoimene župe. Do tada je D. Lapac bio filijala župe Borićevac. Svečanu misu predvodio je vlč. Marko Šarić, povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije. Na misi je pjevao VIS Svjetlo iz župe Sv. Rok.

081016l

Crkva i župni stan u D. lapcu

Vatreni obradovali naciju – Hrvatska nogometna reprezentacija obradovala je sinoćnjom igrom i pobjedom Ukrajine čitavu naciju. Igrom su podsjetili na slavne utakmice kojima su kockasti stekli simpatije po čitavom svijetu i popeli se u vrh svjetskog nogometa. Bio je užitak, pogotovo u drugom poluvremenu, gledati čaroliju hrvatske igre. Rezultat od 2:0 posve je zaslužen i hrvatska reprezentacija s ovakvom igrom može pobijediti u doigravanju Švedsku odnosno Sjevernu Irsku ili bilo koga. Šanse za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu su sada realne. Dodajmo da su hrvatski nogometaši učinili više za promociju Hrvatske u svijetu nego bilo tko drugi. To nije slučaj s navijačima koji su u više navrata osramotili svoju zemlju svojim glupostima.

Radost sinoćnje pobjede (foto VALENTYN OGIREN)

Europske momčadi koje su ušle na svjetsko prvenstvo (mondiale) Rusija 2018 (14. srpnja): Rusija (zemlja domaćin), Belgija, Njemačka, Engleska, Poljska, Španjolska, Irska i Srbija. Zemlje koje idu u dodate kvalifikacije (playoff):  1. Portugal 18 bodova; 2. Italija; 17  bodova; 3. Danska 14 bodova; 4. Hrvatska 14 bodova; 5. Švedska 13 bodova; 6. Sjeverna Irska 13 bodova; 7. Grčka 13 bodova; 8. Irska 13 bodova;  Slovačka je ispala. 

Jutros je oblačno, tmurno i kišovito u Slunju… Oko 10 sati kroz Slunj je prošla kolona vojnih vozila “patria”, vrlo pokretljivog oklopnjaka koji ima širok manevarski prostor

Policija ubila 17-godišnjeg mladića kršćanina – Jedan je 17-godišnji student-kršćanin ubijen od strane pakistanske policije u selu Jhubhran, u blizini grada Sheikhpura, u Panjabu. Dječak se zvao Arslan Masih i posjećivao je osmi razred javne akademije.  “Osuđujemo odlučno ovu brutalnost policije Punjab-a koja ubija nevine kršćane računajući na činjenicu da su najnezaštićenija skupina društva, da su bespomoćni i da će ovo nasilje ostati nekažnjeno. Tražimo pravdu za jednog siromašnog studenta-kršćanina kojega je ubila policija” – kaže advokat  Gill koji brani kršćane.