28. nedjelja – Krštena mala Dora – Preminula Mira Lesar

15 lis

Nedjeljno sunčano jutro u Slunju. Od sedam sati počinju stizati vjernici na jutarnju misu. A pola sata prije osam dolaze automobili. Automobilom možemo povesti susjeda kojemu je daleko a nema prijevoza. Tako možemo učiniti nešto lijepo…

Kraljevstvo nebesko je slično svadbi. A svadba je proslava života, zajedništva. U svadbi se otvaraju srca jednih prema drugima. Uzvanici su privilegirani jer su pozvani na slavlje, večeru, oko koje se nisu trudili. Na njima je samo da se odazovu. Ali, uzvanici se ne odazivaju. Tu nastaje problem. Svečanost ne čine jela nego uzvanici. Slavlje je moguće samo zato što se uzvanici odriču svojih osobnih poslova i dolaze na slavlje.Međutim, bol nastaje kad je sve pripremljeno a uzvanici odbijaju doći. Neki iz prezira a neki zbog svojih banalnih razloga. Tada kralj poziva sve sa trgova i ulica. Ipak, oni koji se odazivaju trebaju pripremiti svadbeno odijelo. Nepristojno je doći na svadbu prljav i zamazan. Takvi će biti odstranjeni. Sad postavljamo sebi pitanje: Bog me poziva na svečanost ili gozbu života s njim. Kakve sve izgovore čujemo? Neki nemaju vremena jer im je važnija trgovina, zarada, igra, zabava…Kad se vjernici nedjeljom saberu oko Riječi i stola Gospodnjeg, oni odgovaraju na ovo evanđelje. Nedjeljna je misa predokus svadbene gozbe u vječnosti. Oštre riječi koje se danas čuju trebaju nas probuditi iz naše uspavanosti, nemara ili ravnodušnosti prema Gospodinovu pozivu.

Sa jutrošnje mise u Slunju (malena je donijela i svoju lutku!)

U 11 sati u Slunju danas

Krštena mala Dora – Danas pod misom u 11 sati u Slunju krštena je mala Dora koja je prvo dijete Dina i Dragane Filipčić iz Slunja. Krsni kumovi bili su Iva Cindrić i Neven Gdrić a krstio je župnik Mile Pecić. Čestitamo!

                                     

Preminula je MIRA LESAR r. Skukan iz Slunja. Rođena je 1930. u Rastokama. Godine 1953. vjenčala se s Nikolom Lesar iz Slunja s kojim je podigla sinove Nikolu-Predraga i Miroslava (koji je ugledni liječnik u Zagrebu). Živjela je od vjere u mijenama života, redovito je slavila Boga na misama. Počast ukopa slunjski će joj vjernici iskazati u utorak 17. listopada u 16 sati. Za njom tuguju sinovi Predrag i Miroslav s obiteljima. Pokoj vječni daruj joj Gospodine!

Mira Lesar (1930-2017)