Sv. Margareta Marija Alacouqe – Radovi – Promjene u PU Karlovačkoj – Sigurnost djece u prometu

16 lis

Danas crkva slavi spomendan svete Margarete Marije Alacoque, francuska redovnice i mističarke. Rodila se 22. srpnja 1647. u L’Hautecouru kod Verosvresa (Burgundija) kao kći kraljevskog bilježnika. Ostala je rano bez oca pa su je od osme godine odgajale klarise u Charollesu. Kad je ozdravila od paralize (4 godine bila je gotovo uzeta), zavjetovala se Blaženoj Djevici Mariji i odlučila posvetiti svoj život Bogu. Doživjela je viziju bičevanog Krista i potom se 1671. pridružila redu Sestara od Pohođenja. Po nalogu poglavarice majke de Saumaise počela je zapisivati svoja viđenja. Po njima je poznata po katoličkom svijetu. Devet prvih petaka kao pobožnost Srcu Isusovu poteklo je od nje te se proširilo  po čitavom svijetu.  Preminula je 17. listopada 1690. u Paray-le-Monialu. Blaženom ju je 1864. proglasio papa Pio IX, a svetom 1920. papa Benedikt XV. Zaštitnica je bolesnika od dječje paralize, roditelja i štovatelja Presvetoga Srca Isusova.

Jutros je prohladno, ali sunčano. Još jedan lijepi sunčani dan je pred nama. Idealno vrijeme za radove na otvorenom, pripremanje drva za zimu…

 

Nakon što je šikara posječena sada stroj poravnava teren u župskom vrtu. Bit će napravljena zelena površina koju će biti lako održavati. Površina će biti namijenjena za višenamjensko igralište. Tako u sjeni slunjskog zvonika nastaje lijepa površina koja će se zazeleniti i služiti za igru, druženje…Župska dvorana u kojoj se puno toga događa ima potrebu za ovakvim prostorom.

Promjene u karlovačkoj policijskoj upravi – Temeljem provedenog internog oglasa, glavni ravnatelj policije Nikola Milina imenovao je načelnike policijskih postaja u Policijskoj upravi karlovačkoj, a načelnik Policijske uprave karlovačke Josip Ćelić im je danas, 16. listopada uručio rješenja i čestitao na imenovanju. Novoimenovani načelnici policijskih postaja u Policijskoj upravi karlovačkoj su:  
Darko Željković, načelnik Policijske postaje Karlovac,
Goran Vukelja, načelnik Policijske postaje Ogulin,
Ladislav Planinac, načelnik Policijske postaje Ozalj,
Slavko Živčić, načelnik Policijske postaje Slunj,
Ivan Kalić, načelnik Policijske postaje Vojnić,
Davor Boljkovac, načelnik Postaje prometne policije Karlovac,
Damir Butina, načelnik Postaje granične policije Cetingrad.

Edukacija u prometu najmlađih – Danas 16. listopada u Slunju, u prostoru Osnovne škole Slunj, u organizaciji Službe za sigurnost cestovnog prometa, Službe prevencije Ravnateljstva policije i Policijske uprave karlovačke, održana je  akcija u sklopu  Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Obuhvaćeni su učenici od 2. do 4. razreda Osnovne škole Slunj, a proveli su ih policijski službenici Ravnateljstva policije i Policijske uprave karlovačke, uz sudjelovanje MAK teatra iz Zagreba s edukativno-scenskom izvedbom i edukativnom radionicom Prvi koraci u prometu, Gradskog društva Crvenog križa iz Slunja, Hrvatskog centra za razminiravanje, Vatrogasnog društva Slunj i drugih.

Večeras smo u dnevnopm boravku umirovljenika u Slunju posjetili grupu koja se zanima za “ivanečke vezove”. Voditeljica Milena Štefanac uvodila je grupa žena u umijeća ovoga veza koji ima svoje porijeklo u Koprivničkom Ivancu. Temeljno pravilo kod izrade ivanečkog veza je da se ne koriste nacrti i sheme. Vezom se prikazuju motivi inspirirani okolnom prirodom, pri čemu je važan osobni pristup i maštovitost vezilje. Originalnost vezenog dijela nošnje postiže se drugačijim rasporedom poznatih osnovnih ivanečkih motiva: velikih i malih tulipana, vurica, srčeka, velikih ruža, malih ruža, frka, lista deteline, hrastovog  lista, cveta ivančice ili đurđeka i mnogih drugih, dodatnim ukrasima i različitim kombiniranjem boja. Izbor motiva određen je također namjenom i vrstom odjevnog predmeta te dobi osobe koja će ga nositi.

Pozdrav iz Podmelnice! (foto Joso Obajdin)