Danas sv. Ignacije Ant. – Nastavljaju se sunčani dani – Glad i Ilegalni prijelaz granice-Kockice 1990. u Maksimiru – Pokopana Mira Lesar

17 lis

Danas slavimo svetog Ignacija Antiohijskog, starokršćanskog pisca, biskupa i mučenika. Rodio se u Siriji oko 35. ili 50, vjerojatno kao poganin. Učenik je svetog Ivana Evanđelista. Kao biskup Antakya u južnoj Turskoj morao se boriti protiv gnostika i njihovih dualističkih zabluda. Za cara Trajana osuđen je na smrt i odveden u Rim. Kako je brod koji je Ignacija vozio u Rim, pristajao u mnogim maloazijskim lukama, tamošnjim kršćanima pružila se prilika da pozdrave Kristovog mučenika, okovanog u lance. Na putu prema Rimu napisao je sedam glasovitih poslanica, upućenih različitim crkvama, od kojih je najpoznatija “Poslanica Rimljanima”. Prvi je pisac koji je upotrijebio termin “katolička crkva”, a Rimsku crkvu kao prvi biskup Istoka naziva “predstojnicom zajednice ljubavi”. U Rimu je bačen pred lavove i mučenički preminuo u Colosseumu oko 98.  

Jutros u Slunju

Jutros je prohladno ali vedro. Izlazak sunca je poseban svako jutro pa tako i jutros. Nastavlja se sunčano i relativno toplo vrijeme, poznato kao “bablje ljeto”.

Glad u svijetu – Papa Franjo ističe u povodu Svjetskog dana hrane da je prehrana i migracije povezani. Treba rješavati korijene  migracija a to su ratni sukobi i klimatske promjene. Stanovništvo jednostavno napušta sušom zahvaćene krajeve ili države izmučene ratovima i traže spas u demokratskim društvima kao što je Europa. Drugim riječima hrana je temelj na kojem počiva svaki drugi napredak. U Hrvatskoj se baci dnevno više od 1000 tona zdravstveno ispravne hrane ili više od 400 tisuća tona godišnje. Istovremeno u Hrvatskoj ima onih koji preživljavaju. Hrvatska je ukinula PDV na doniranu hranu ali su police socijalnih posluga, koje tu hranu dijele, često puta prazne. Ostaje problem ne samo Hrvatske nego i Europe kako višak hrane podijeliti onima koji su gladni. Teoretski to je jednostavno ali u praksi to nije lako. Prije svega hrana, bar neka, pokvarljiva je i ne uspije doći do onih kojima je potrebna.  Pitanje skladišta, prijevoza, naknade ljudima koji u tom rade. Ipak, puno se čini da se hrana skupi i dodijeli onima koji su ugroženi. Nema sumnje da se može više i bolje.  Možda je Južni Sudan najugroženije područje. Doslovno žene i djeca umiru od gladi. Tomu su uzrok ratni sukobi i suša. Vraćamo se papinoj ideji a to je da treba otkloniti uzroke gladi i migracija a to je zaustavljanje ratnih sukoba. U miru je moguće raditi i proizvoditi hranu.

Prve zrake sunca u Slunju

Ilegalni prijelaz granice – Tijekom proteklog vikenda policija Ličko-senjske županije presrela je u Željavi dva ilegalna prijelaza države granice. U subotu su zatekli dva državljana Alžira stare 38 i 43 godine koji su ilegalno prešli granicu, a u nedjelju 26-godišnjeg, 23-godišnjeg i 22-godišnjeg državljana Albanije, za koje je utvrđeno također da su ilegalno prešli državnu granicu i ušli u Republiku Hrvatsku. S obzirom da su zatražili azil u Republici Hrvatskoj, bit će predani djelatnicima Centra za tražitelje azila u Zagrebu. Očito da ove ljude netko doveze do granice i da naplati svoju uslugu. 

U 7 sati ljudi i strojevi rade

Na današnji dan 1990. kockice u Maksimiru – Na današnji dan 1990. odigrana je u Maksimiru nogometna utakmica između Hrvatske i SAD-a. Bila je to povijesna utakmica u ondašnjim okolnostima. Hrvatska je pobjedila sa 2:1. No, to nije bilo najvažnije. Ovim je Hrvatska počela svoj nastup na međunarodnim sportskim borilištima. Dresove hrvatske reprezentacije dizajnirao je tada Miroslav Šutej. To su kockasti dresovi koji će biti uskoro prepoznatljivi po čitavom svijetu. Upravo crvena-bijela boja djeluje izazovno i zato su kockice prepoznale sve kulture i nacije. Kockasti dresovi nogometne reprezentacije odigrale su nemjerljivu ulogu u prezentaciji Hrvatske u svijetu. Radi se o povijesnom grbu koji uz kravatu postaje znak hrvatskog identiteta u svjetskim razmjerima.

Danas u 16 sati na slunjskom je groblju pokopana Mira Lesar r. Skukan. Ova draga žena, koja je preminula u 87. godini života, ostavila je iza sebe divno svjedočanstvo vjere u teškim i nemirnim vremenima. Bila je Božji dar našoj zajednici. Mnogi su joj željeli iskazati poštovanje. Nakon sprovoda u župnoj je crkvi slavljena misa zadušnica koja je bila zahvala Bogu za jedan bogat život. Pokojnica je ostavila iza sebe dva sina, unučad i mnogo vjernika i mještana koji će se sjećati s ponosom  ove drage žene.