Stranice u prekidu 5 dana – Vjenčani Marijo i Mihaela te Luka i Iva-Marija – Preminula č.s. Janja Požega iz Slunja

22 lis

Stranice nedostupne pet dana – U utorak 17. listopada zbog kvara na internetskim vezama naše su stranice prestale raditi. Kvar je bio na podzemnom kabelu koji je mehanički oštećen. Radnici TeK-oma iz Gospića otklonili su kvar ali telefonska linija župnog ureda nije proradila. Danas, u nedjelju iza 17 sati uspjeli smo bežično povezati stranice, privremeno, tako da od večeras nastavljamo dalje s radom u otežanim okolnostima. Moramo zahvaliti Josi Obajdinu koji je našao tehničko rješenje dok ne proradi telefonska linija. Danas Radio Slunj zbog spomenutog kvara nije mogao prenositi misu iz slunjske crkve što se  nije dogodilo otkako prenosi izravno misu. Kroz ovih nekoliko dana puno se toga dogodilo u slunjskom kraju i u svijetu. Vidimo kako je ova naša civilizacija ranjiva. Možemo zamisliti kakve bi posljedice imao veći kvar u digitalnoj tehnologiji.

Od mnoštva događanja ovih dana donosimo bar neke.

 Vjenčani Marijo i Mihaela – U petak 20. listopada vjenčali su se u slunjskoj crkvi Mario Butina i Mihaela Bogut pod misom u 18 sati. Marijo je sin Jose i Jeleme iz Cerovca /Slunj/ a Mihaela kći Vlade i Milke Bogut iz G. Taborišza, Slunj. Vjenčani kumovi bili su Predrag Magdić iz Karlovca i Maja Holjevac iz Slunja. Vjenčao ih je župnik Mile Pecić. Svadbena večera slavljena je u restoranu PINO.

Mihaela i Marijo pred oltarom

Vjenčani Luka i Iva-Marija – U subotu 21. listopada pod misom u 18 sati vjenčali su se Luka Božićević i Iva-Marija Vidović. Luka je sin Vlade i Zdenke iz Oštarskih Stanova (Rakovica) a Iva je kćerka Zorana i Ksenije iz Slunja. Vjenčani su kumovi bili Marko Hodak iz Dr. Selišta i Tea Požega iz Slunja. Svadbeno veselje nastavljeno je u restoranu FENIKS. Čestitamo!

Iva i Luka okruženi brojnom rodbinom i prijateljima pred oltarom

Jedan e-mail – Poštovani prečasni gos. Peciću!
Pozdravljam Vas iz Zagreba, nadam se da ste dobro? Moram izraziti bojaznost da niste slučajno bolesni ili se nešto (tehnički) dogodilo s mojom omiljenom internetskom stranicom Slunjskog dekanata? Jako mi nedostaju Vaše tople ljudske riječi i svaki redak napisan s tolikom ljubavi o našem dragom kraju. Molim dragog Boga da Vam bude od pomoći i da nam i dalje donosite male, sitne radosti iz rodnog kraja Lijepi pozdrav! Jelena Pavić

Ovakvih i sličnih upita dolazilo je prijateljima i rodbini u Slunj iz širokog svijeta. 

                     †

Preminula časna sestra  JANJA (ANKA) POŽEGA  (1935-2017) iz Slunja

            Rođena je 5. veljače, 1935. godine u mjestu  Popovac, župa Slunj, od oca Tome i majke Jage rođ. Turkalj. Odrasla je u skromnoj katoličkoj obitelji koja je primila od Boga osmero djece. Troje ih je umrlo po porodu. S. Janja je bila druga po starosti. Krajnje siromaštvo pogodilo je obitelj Požega posebno nakon smrti oca Tome koji je ubijen 1943. godine a za grob mu se nikada nije doznalo. Za Anu – s. Janju, njene sestre i majku bio je to veliki udarac. Gubitkom oca Tome nastala je još veća neimaština u obitelji. Majka Jaga nije mogla svojoj djeci omogućiti osnovne uvjete života. Rat je za sobom ostavio teške posljedice u gotovo opustošenom i razrušenom selu. Jednostavna mala kućica i komad zemlje nisu bili dovoljni za preživljavanje. Stoga su se s. Janja i njene sestre još kao male djevojčice odlučile otisnuti u svijet. Nije bilo izbora, trebalo je zaraditi za koricu kruha.

Teška srca je majka puštala svoje kćeri jednu po jednu da odu od kuće, no drugog puta nije bilo. S. Janja je svoje prvo utočište našla u mjestu Belaj kod Karlovca gdje je čuvala blago i vodila domaćinstvo u jednoj bogatoj obitelji. O tim poratnim godinama, odlasku od kuće i služenju sestra Janja nije rado govorila. Svaki spomen na to vrijeme otvarao je rane koje nikada u potpunosti nisu zacijelile. Godine 1958. po preporuci jednog svećenika primljena je u naš samostan u Zagrebu. Iste godine započela je Novicijat a redovničko odijelo obukla je 20.06. 1959 . godine. Kao mlada redovnica s. Janja je bila u službi kod otaca Kapucina u Osijeku radeći sve kućne poslove. Nakon 4 godine premještena je u župu Janjevo a potom u  Zagreb kod lazarista – župa sv. Barbare. Od 1972. godine do 1979. služi kao njegovateljica u Domu za cerebralno oštećenu djecu u Štimlju. To je bila jedna od najtežih misija Marijinih sestara u kojoj je svojim radom i žrtvom sudjelovala i s. Janja. Nakon Štimlja svoje poslanje u vršenju Karizme naše Družbe nastavlja u Domu za starije i nemoćne u Apatinu gdje je umirovljena 1985. 

Po umirovljenju dolazi u Osijek u Provincijalnu kuću gdje je često išla u  posjetu bolesnicima. Kada joj to godine i zdravstveno stanje nisu više dopuštali u potpunosti se posvetila kućnim poslovima peglanja, spremanja i šivanja. Sveta misa, zajednička molitva i dnevni red bila su sredstva kojih se čvrsto i sigurno držala u potpunosti uvjerena da je to najbolji put jedne redovnice prema Bogu. U vršenju sv. Pravila ništa ju nije moglo zaustaviti –  točna u potpunosti. Rado je molila i uvijek bila među prvima u kapelici a nedjeljom obvezno sudjelovala na dvije sv. mise. Sestra Janja je bila bogobojazna. Svjesna svojih pogrešaka i ljudskih slabosti često je prije nego bi se izmirila s  Bogom molila za oproštenje i tražila blagoslov od poglavara. Pamtit ćemo je i kao jednu skromnu, poniznu i siromašnu redovnicu. Bila je zadovoljna s malim stvarima. Za sebe je rijetko nešto tražila,  zahvalna  za svaku uslugu naročito posljednjih nekoliko mjeseci kada joj je zdravlje postalo ozbiljno narušeno.     Problemi sa srcem bivali su sve učestaliji… Ni liječnička intervencija nije puno pomogla. Terapiju koja joj je ordinirana redovito je uzimala. No zbog pogoršanja tegoba i nakupljanja vode oko srca hospitalizirana je 5. listopada u KBC  Osijek. Kada je prije tjedan dana otpuštena iz bolnice ponadali smo se da će se naša s. Janja ovaj put ipak oporaviti. No u Božjoj promisli bilo je potpuno drugačije. U ranim jutarnjim satima 18. listopada sestra Janja je doista blago usnula u Gospodinu u 83. godini života i 58. godini sv. zvanja opremljena svetim sakramentima.

Pokopana je 20.10.2017. na groblju sv. Ane.

Draga naša sestra Janjo!

Zahvalne smo dragom Bogu za Vaš život i sve što ste učinila u našoj Družbi, Bogu na slavu i dobro svima onima kojima ste po poslušnosti i Božjoj Providnosti služila. Opraštamo se danas od Vas, u vjeri da već sada gledate Onoga, kojemu ste ostala odana i predana do posljednjeg otkucaja srca. Neka Vas On  – naš Bog i Vječni prijatelj Isus primi u svoje kraljevstvo kojemu nema kraja i u kojem odzvanjaju njegove riječi: Valjaš slugo dobri, uđi u radost Gospodara svoga.

Uđite draga sestro u radost Boga svoga i uživajte blizinu Njegovu…. i zbogom do susreta u Vječnosti.   Počivajte u miru Božjem!

Za Marijine sestre:  s. Kaja Ljubas,  provincijalna poglavarica

S. Janja snimljena u Slunju 26.05.2017.

                                                           †

Preminula je u 80. godini života MARIJA RUPČIĆ iz Ošt. Stanova 133. Pokopana je na rakovačkom groblju 18.10.2017.. Za njom žale sinovi Pero, Slavko i Milan s obiteljima