Sv. Ivan Kapistran – Zbogom “bablje ljeto” – Robovlasnički položaj

23 lis

Danas crkva slavi sv. Ivana Kapistrana. Zanimljiv je život ovog svetog čovjeka. Rođen je 1386. u Italiji kod Aquile kao sin njemačkog baruna. Postao je pravnik ali ga je zanimalo duhovno zvanje i postao franjevac. Prošao je Europom kao propovjednik. Branio je pravovjernost nauka Crkve protiv raznih sekataša. Nakon pada Carigrada u turske ruke, pozivao je na otpor. Kad su Turci u lipnju 1456. udarili na Beograd skupio je hrabre vojnike (križare) te su nanijeli Turcima težak poraz 22.07.1456. Zaustavio je turske proboje za daljnjih 70 godina. Poznat je po osnivanju samostana u Iloku. Upravo u Iloku preminuo je na današnji dan 1456.

Pozdrav s „babljim ljetom“ – Noćas je padala kiša u slunjskom kraju, ne onako kao u Rijeci, ali je natopila njive i polja. Jutros je tek 6 stupnjeva i ljudi zagrijavaju prostorije u kojima borave. Očekivali smo prvi snijeg ali ovaj je put izostao.

Daždevnjak snimljen danas oko 13 sati u blizini Slunjčice: kao da kaže nema još zime

Robovlasnički položaj – Odjeknula je kao bomba vijest da su u okolici Karlovca jednu mušku osobu držali u robovlasničkom položaju. Policija potrvrđuje ovu vijest jer je provela kriminalističku obradu te je utvrdila da je ta osoba (muškarac) doživljavala fizičko i psihičko maltretiranje, radila težačke poslove, živjela u neljudskim uvjetima. Ostaje mnogo pitanja. „Što god učiniste jednom od moje najmanje braće meni ste učinili“ – kaže Isus. Ostajemo zbunjeni i tužni. Ovo nas samo podsjeća na nestale, pogotovo maloljetnike, koji završavaju u ropstvu. Trgovina ljudima u našem vremenu i u “uljuđenoj” Europi zlim je ljudima unosan posao. Jedna talijanska majka morala je ispisati svoju djevojčicu iz najbliže škole jer su je imigrantska djeca, koja čine većinu u razredu, maltretirala. Nisu je prihvaćala. Nasilje nad drugima počinje u obitelji. Ova djeca koja su dobila mjesto pod suncem u Italiji, donijela su i nasilje prema drugačijima a to žive u svojim obiteljima. 

Jesen se uvlači posvuda (danas oko 13 sati na Slunjčici)