Prokletstvo bogatstva – Vratili se opet sunčani dani – ” Tisuću svjetala” uoči Sviju Svetih – Ubijen kenijski svećenik

24 lis

Čovjek koji je stekao bogatstvo želio ga je proširiti. Nije se mogao zaustaviti. Želio je otvoriti nove i nove filijale, podružnice. Bogatstvo je njegov Bog kojemu služi svom energijom. Isus je ispričao priču o bogatašu koji je izgradio nove hambare, napunio ih i rekao sebi: „Uživaj!“. Bogatstvo ga je zaslijepilo toliko da je u njemu vidio jedinu vrijednost, božanstvo, za koje se isplati živjeti. Bešćutan je prema siromašnima i nevoljnima. Zapravo slijep je za ljude u nevolji. Međutim, ovaj će mjehur prije ili kasnije pući. „Luđače, noćas će se od tebe tražiti duša, a čije će to biti?“ Takav jedan tajkun, kad je obolio od raka, stavljao je dolare na bolesno mjesto da ga ozdrave! Nasuprot materijalnog bogatstva koje je varljivo i nestabilno, pravo je bogatstvo u Bogu. Bogatiti se u Bogu ne znači posve odbaciti materijalne stvari. Ali one trebaju služiti u bogaćenju u Bogu. Klanjanje novcu nije samo „privilegij“ bogatih. Podjela na jako bogate i jako siromašne nije baš jasna. Pohlepa za novcem kao božanstvom može zaraziti svakoga. Može netko biti materijalno siromašan ali bešćutan prema subratu. Posebno je pitanje na pr. kad je riječ o naslijeđu. Koliko svađa i mržnje, kad je u pitanju podjela imanja nakon smrti roditelja, među braćom i sestrama. Preziranje roditelja zbog navodne nepravedne podjele. Moramo se posramiti kad vidimo u našem svijetu ljude koji gladuju što zbog ratnih nemira što zbog suše a na drugoj strani bešćutnost bogatih. Ponajprije treba otklanjati uzroke koji su doveli do takve situacije na globalnoj razini i već danas pomoći da prognani prežive. Ali, u našoj svakodnevnici nismo tako siromašni da ne bismo mogli nešto pružiti drugomu i tako se “bogatiti u Bogu”. S pravom kaže D. Bonhoffer: “Smrt je najveći blagdan na putu k slobodi!”

Jutros se razvedrilo u slunjsko-plitvičkom kraju. Malo je svježe ali sunce miluje naš kraj. Opet se vratiše sunčani dani.

Na Slunjčici danas oko 12 sati: lišće posvuda! Kakve sve asocijacije dolaze dok gledamo ovu sliku? Prolaznost, krhkost, ljepota…Možda ne postoji osjećaj jači od slutnje da možemo nešto učiniti za druge. Ljudski odnosi najvažniji su u našem darovanom vremenu. Što znači kuća, slika, knjiga, mobitel…bez dragih osoba koje su nas zadužile svojom dobrotom, žrtvom, ljubavlju? Ljepota ove slike je u tome što je mogu podijeliti s prijateljima. Bez njih bi ona bila mrtva. Ili parafrazirajmo riječi one lijepe pjesme: Kome bi šumjelo naše more sinje da nije nas koji taj šum slušamo i zahvaljujemo Stvoritelju.

 

„Tisuću svjetala“ uoči Sviju Svetih – Kao kontrapunkt „Noći vještica“ (Hallowen) katolička mladež u Austriji poziva 31. listopada na slavlje „Noći 1000 svjetala“. Radi se o procesijama sa svjetlom uz razmišlajnje, molitvu. Centralna tema je smrt, žalost i život. Ova je inicijativa počela 2005. u Tirolu i zaživjela je u drugim biskupijama u Austriji. Temeljna ideja „Noći svjetala“ je da mnoštvo onih, koji nisu službeno proglašen svetima, budu u središtu pažnje i ljubavi. Možda bismo mogli nadodati da tisuće svijeća, lampiona, na našim grobljima svojevrsna je ispovijed vjere u uskrsnuće tijela i život vječni. „Noć vještica“ ima komercijalni i pomalo poganski naboj. Vjernici ne nasjedaju na ovu novotariju koja pokušava ući u našu kršćansku tradiciju. Svi Sveti su kao blagdan prirasli duši svih generacija: druženje s našom braćom,koja su prešla na drugu obalu u tihoj molitvi i razmišljanju, ljubavi i vjeri, uvodi nas u našu budućnost koja je zastrta svagdanjim životnim brigama. 

Ubijen kenijski svećenik o. Evans Juma Oduor – Kenijski svećenik o. Evans Juma Oduor pronađen je u besvijesnom stanju u nedjelju uvečer 22. listopada nedaleko plantaže šećerne trske u predjelu Chiga Market Centre u Muhoroni-u 30 km od zavoda Nyabondo. Stari auto zapaljen nađen je 5 km od mjesta gdje je svećenik pronađen. Dovežen u bolnicu o. Evans, s ranama na glavi, preminuo je nekoliko sati iza toga bez dolaženja k svijesti. P. Evans je bio župnik u crkvi u mjestu Sigmore, u nadbiskupiji Kisumu, na zapadu Kenije. Još jedan mučenik u nepreglednom mnoštvu koji slijede Jaganjca.