Sunčani petak – Preminuo Ivan Turkalj

27 lis

Petak u Slunju. Sunčano jutro ali se nebo uskoro počelo zastirati visokom izmaglicom. Sluti na promjenu vremena. Danas će mnogi nakon posla krenuti iz velikih gradova na selo, na more, u vikendice. Ceste će popodne biti zakrčene vozilima. Nikad nije dovoljno opreza u ovakvim situacijama. Odgovaramo i za živote drugih. Vozilo može biti opasno oružje! Podsjetimo na podatak da dnevno na svijetu pogine 3.500 ljudi na cestama u prometu a uroci su na prvom mjestu prevelika brzina i uporaba mobitela u vožnji.  

Pred oglasnom pločom netko zastane…Jedan oglas nudi čak 1.000 eura za izgubljenog psa!

Večeras završava u Slunju listopadski tečaj za brak. Svakog petka dolazi 26 mladih, koji će uskoro sklopiti sakrament ženidbe, na razmišljanje i pripremu. Radost je to i nada ovoga kraja. Večeras će im župnik podijeliti potvrde o završenom  tečaju.  

Biskup Škvorčević krstio sedmo dijete – Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 25. listopada župu Gospe Fatimske u Našicama i u župnoj crkvi u Velimirovcu predvodio misno slavlje tijekom kojeg je krstio dječaka Ivana, sedmo dijete u obitelji Ćališ. Pozdravljajući na početku misnog slavlja vjernike, biskup je ustvrdio da je novi život ono čega danas u Hrvatskoj najviše nedostaje, i da zbog toga uvijek voli doći iskazati poštovanje prema onima koji se opredjeljuju za život. S tim raspoloženjem pozdravio je roditelje Ćališ i čestitao im na opredjeljenju za sedmo dijete.

Papa Franjo s astronautima – Papa Franjo jučer 26. listopada u 15 sati putem izravne audio-video veze povezao s astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji koja se nalazi 300-400 km iznad Zemlje. Dvadesetominutni razgovor pape Franje sa šesteročlanom posadom na Međunarodnoj svemirskoj postaji, koju čine jedan Talijan, dvojica Rusa i trojica Amerikanaca, pobudio je veliko zanimanje u svjetskim medijima. Razgovor je bio vrlo prisan, prijateljski i srdačan, ali i teološki i filozofski. Zapovjednik misije Randolph Bresnik rekao je da mu je najdublje iskustvo u svemiru to „što može gledati Božje djelo iz njegove perspektive”. Mi gledamo Zemlju drukčijim očima: vidimo Zemlju bez granica, vidimo Zemlju gdje je atmosfera silno tanka i nepostojana. Gledati Zemlju na taj način omogućuje nam razmišljati kao ljudska bića, razmišljati o tome kako svi moramo raditi zajedno i surađivati za bolju budućnost, dodao je. Papa je zahvalio astronautima. Možemo naslutiti kakav tek svijet izgleda iz kuta vječnosti.

Čišćenje žljebova župske dvorane od lišća: Joso to radi profesionalno i strpljivo i što je još važnije, to je uzeo kao svoj doprinos zajednici

U utorak 24. listopada u Nacionalnom parku Plitvička jezera nepoznati počinitelj iz  ruksaka 60-godišnje državljanke Singapura otuđio je novčanik s novcem i kameru. Među turiste lako se uvuku lopovi  koji koriste njihovu nepažnju i naivnost.  

                               †

Preminuo je u 49. godini života  IVAN TURKALJ iz Drežnika16. Bit će pokopan 27.10.2017. u 15 sati na groblju u Drežniku. Za njim žale mati Zora, brat Milan i sestra Ankica s obiteljima