Subota – Blaženi ožalošćeni – Pomicanje kazaljki satova

28 lis

Jutros je po kotlinama maglovito u našem kraju. Svježe je jutro i pojavio se lagani mraz. Tomu se ne trebamo čuditi u ovo doba godine. Podareni smo nizom lijepih dana….Subota je dan kad se neposredno pripremamo za slavlje vrhunca tjedna – nedjelje. A nedjelja opet ima svoj vrhunac u euharistiji – gozbi ljubavi koju slavimo po našim crkvama. U uspjesima možemo postati oholi a u neuspjesima zbunjeni. Međutim u nedjeljnoj misi susrećemo se s Božjom mudrošću: “Tvoju smrt Gospodine naviještamo, Tvoje uskrsnuće slavimo, Tvoj slavni dolazak iščekujemo.” Ovdje, u zemaljskom putovanju sudjelujemo u  Kristovoj patnji ali u znaku uskrsnuća. Doživljavamo mir kakav nigdje drugdje ne možemo osjetiti. To je odmor u Gospodinu. 

Jutros u Slunju

Blaženi ožalošćeni oni će se utješiti – One koji su u žalosti ne smijemo ostaviti same. Hrabrost je i veliko djelo milosrđa biti uz umiruće, držati ih za ruku. Isto je tako nužno da budemo uz žalosne. Ožalošćene može tješiti svatko, dosta je jednostavno biti uz njih. Ponekad je bolje jednostavno biti s njima nego izgovarati bujicu riječi. Žalost je nešto osobno i svaki je čovjek osjeća i proživljava drugačije jer je svaka situacija koja je prouzročila žalost jedinstvenaOvih ćemo dana posjećivati groblja i proliti koju suzu na grobovima najdražih. Zamislimo kad ne bismo mogli biti žalosni, poput kamena hladni ili poput robota. Žalost je duboko čuvstvo koje može biti plodno. Isus ubraja žalost među blaženstva: “Blaženi ožalošćeni: oni će se utješiti!”

Pomicanje kazaljki na satovima – Od sutra počinje zimsko računanje vremena pa treba kazaljke pomaknuti sat naprijed. Dakle, u nedjelju, 29. listopada, u 3 sata ujutro računa se kao 2 sata.   Također, za zimskog računanja vremena vozači moraju i za vrijeme vožnje danju na svojim vozilima upaliti dnevna, odnosno kratka svjetla.  Možemo spavati sat dulje!