Nedjelja /30. kroz godinu/ 29. listopada

29 lis

Jutros je oblačno i vjetrovito u slunjskom kraju. Nedjelja ostaje poseban dan u tjednu premda je koriste trgovci za povećavanje svog profita. Treća Božja zapovijed ostaje za sva vremena: spomeni se da svetkuješ Dan Gospodnji!  Božje zapovijedi nisu neki dobri savjeti koje možemo uspoređivati sa svojim željama ili savjetima raznih udruga i pojedinaca. U ovoj je zapovijedi sadržana Božja volja: ne samo da ne radimo naporne poslove u dan Gospodnji nego da dademo Bogu hvalu. Danas Isus, na upit koja je najveća Božja zapovijed, odgovara: “Ljubi Gospodina Boga svojega  svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim  umom svojim a druga ovoj slična: Ljubi bližnjega kao samoga sebe!” Boga ljubiti znači staviti ga iznad svega: on je izvor ljubavi, dobrote, života. Ali ne možemo isključiti ljubav prema čovjeku. Vjerodostojnost naše ljubavi prema Bogu provjerava se po ljubavi prema bližnjemu. Ljubiti čovjeka znači ne čekati da se on popravi pa da ga onda ljubimo. Kad ljubimo bližnjega kao slaba čovjeka, nesavršena, ranjena, polazimo od istine da i nas Bog voli kao nesavršene pa i grješne. Takva ljubav prema Bogu i čovjeku najsigurnija je volja Božja. Tu je temelj istinskog života svakog čovjeka.

Sa jutarnje mise u Slunju u 8 sati

Danas slavimo mise u Slunju u 8 i 11 sati. Jutros je pomaknuta kazaljka satova sat ranije pa smo mogli duže spavati. Trebat će nekoliko dana privikavanja na zimsko računanje vremena.

Misu je jutros predvodio vlč. Milenko Majić, vojni kapelan. Uz župnika misi se prodružio i vlč. Polde Barić

Misu u 11 sati iz slunjske crkve danas prenosi izravno Radio Slunj. Prošlu nedjelju, zbog kvara na internetskim stranicama, nije bilo prijenosa. Mnogi su bili zbog toga žalosni.

Misa u 11 sati u Slunju. Jugo je jako puhao pa je za vrijeme prijenosa mise nestalo struje tako da se kontakt nije mogao ponovno uspostaviti

U Slunju

U Blagaju danas nakon mise u 14 sati

Papa Franjo danas – Sveti Otac je kazao danas da Isus u ovom evanđeoskom odlomku nudi predivni ideal koji odgovara istinskoj želji naših srca. Mi smo, naime, stvoreni kako bismo ljubili i da bismo bili ljubljeni. Bog koji je ljubav stvorio nas je da bismo imali udjela u njegovu životu, kako bi nas ljubio i da bismo ga ljubili, te da bismo s Njim ljubili sve druge ljude. To je Božji „san“ za čovjeka – naglasio je papa Franjo.

Da bismo ostvarili taj san, potrebna nam je njegova milost, da u sebe primimo sposobnost za ljubiti koja dolazi od samoga Boga. Isus nam to nudi upravo u euharistiji u kojoj primamo Njegovo tijelo i Njegovu krv, odnosno Isusa u najvišem izražaju njegove ljubavi kada je sama sebe prinio Ocu za naše spasenje – rekao je Sveti Otac.

Kuglanje – Slunjski su kuglači Korana 1 i Korana 2 jučer i danas primili u goste ekipu Skrada (Gorski Kotar). U tri utakmice Korana 1 pobijedila je u sve tri utakmice.