Uoči Sviju Svetih – kard. Parolin u Zagrebu –

30 lis

Uoči sviju Svetih – Naša nas prošlost može opteretiti ali i biti razlog tihe radosti. Moramo se čuvati opasnosti da se posve ne predamo prošlosti i tako odemo iz sadašnjosti. Riznicu, u koju smo pohranili drage susrete, trenutke radosti i žrtve za naše drage, ne smijemo svaki dan otvarati. Riznica se otvara samo povremeno ali ostaje izvor tihe radosti, sigurnosti i snage. Novi dan je dar. Braću ljude preporučujemo u molitvi Bogu čim se probudimo. Naša briga za druge pokazuje se u molitvi kojom „grlimo“ našu braću na životnom putu.

Kad stavljamo na grobove naših dragih cvijeće ili upalimo svijeću to doživljavamo kao naš dug prema njima, našu zahvalu pa i naše kajanje. Grob okićen ne smije biti pokazivanje drugima naše „moći“, prestiža, razbacivanje novca. Naš je narod to lijepo izrekao uzrečicom: „Za pokojne se Bogu molimo a živima pomažemo“.

Crkva slavna i crkva u hodu prema spasenju ostaju nerazdvojive: povezuje ih ljubav

Jutros je u slunjskom kraju temperatura oko ništice. Pred nama je vedri dan. Jučer je jako jugo puhalo u slunjskom kraju. U Vagancu , poznatom po jakom “puvaru”, počinjene su manje štete na krovovima. Ipak, nije bilo kao u ogulinskom kraju.

Susret episkopa istočnih katoličkih crkava u Londonu – Susret biskupa Istočnih katoličkih Crkava Europe održan je u Londonu a povod je 60. obljetnica ukrajinske eparhije Svete obitelji u Londonu. Od 26. do 29. listopada na poziv mons. Hliba Lonchyne, biskupa te eparhije, okupili su se biskupi grkokatoličkih europskih crkava. Bili su to dani bratstva i molitve 40 biskupa i svećenika istočnih crkava. Opća tema bila je naviještanje, poznavanje i življenje vjere u Krista. 

Državni tajnik Svete Stolice kard. Parolin u Zagrebu – Na poziv kard. Josipa Bozanića u Zagreb je stigao državni tajnik Svetog Oca kardinal Pietro Parolin. Povod je bio blagoslov velike dvorane Katoličkog sveučilišta. Njegov boravak u Zagrebu bio je zgusnut. Na tiskovnoj konferenciji, koju ugledni gost nije želio propustiti, prvo pitanje je bilo kanonizacija kard. Stepinca. Kardinalu Parolinu poznata je ljubav koju hrvatski puk ima prema kard. Stepincu. Njega puk slavi kao blaženika što je i papa Ivan Pavao II i službeno potvrdio. Na upit kad će doći proglašenje svetim, uvaženi gost je odgovorio da je “Božje vrijeme savršeno vrijeme. Iščekujmo to Božje vrijeme da bih mogao odgovoriti na vaše pitanje”.

Hallowen – poganski običaj – Poljski egzorcisti naglašavaju da Hallowen (noć vještica) nije nevina, bezbrižna šala. Postoji opasnost da nas “zli duhovi” povuku. Sotona nije veseo – opominju oni. Egzorcisti mole Boga da oslobode ljude od moći zloga. Uzor za to je Isusovo istjerivanje demona u svetom pismu.  Radi se o poganskom običaju, protivnom našoj kulturi i tradiciji. Noć vještica protuslovi atmosferi molitve i razmišljanja na svetkovinu Sviju Svetih i osnovnim kršćanskim vrijednostima.