Groblja u znaku nade i života: od Blagaja do Vaganca, od Cetingrada do Slunja

1 stu

Dan Sviju Svetih u slunjskom kraju sunčan. Nakon svježeg jutra slijedio je sunčani dan kakav se samo poželjeti može. Mnogi su ovih dana posjetili groblja. Danas na poseban način. U svim su župama nakon mise vjernici sa župnikom posjetili groblje. Mnogi su tijekom dana odlazili i dolazili i kratko se zadržali.

Misa u Slunju danas

Hod prema groblju

U Slunju je slavljena jutranja misa u 8 sati. Druga misa u 11 sati. Župnik je istakao da nas je Bog sanjao i da je Božji san da budemo njegovi sinovi i kćeri čitavu vječnost. Ostati u Božjoj ljubavi u svim razdobljima života, u radostima i tugama, kušnjama, naporu i znoju, znači osigurati mjesto za stolom života vječnoga…Nakon mise u 11 sati narod je pošao u procesiji prema groblju. Kod centralnog križa župnik je navijestio riječ Božju, predvodio molitvu. Tako i na drugom groblju (sv. Magdalene).

U Blagaju misa u 14 sati. Ovaj put došli su mnogi Blagajci koji žive daleko. Nakon mise pohod groblja, molitva a onda su vjernici posjećivali grobove svojih milih i dragih.

U 15 sati molitva na groblju u Nikšiću. Ovdje se okupilo mnogo naroda. Centralni je križ obnovljen: župnik je zahvalio onima koji su ga postavili i ukrasili. Ovdje je župnik navijestio riječ Božju koja nam jamči život vječni.

Na groblju u Drežniku s ministrantima Karlom i Ivanom buket cvijeća na grob vlč. Jose Bogovića.

U Vagancu na groblju pri zalazu sunca. Grobovi okićeni cvijećem kao i u ostalim grobljima. Pojedinci i grupice dolaze i odlaze u tišini. Blaženi ožalošćeni – jedno je od osam blaženstava. Žalost nije izgubljeno vrijeme. Mi se žalostimo ali ne kao „oni koji nemaju nade“. Kako bi to bilo kad se ne bismo žalostili, kad bismo bili ravnodušni prema smrti dragih osoba? Blaženi ožalošćeni jer će se utješiti!

U Cetingradu

U Cetingradu

Na groblju u Cetingradu