Kišovito – Komemoracija u selu Vukovići (Plitvice)

7 stu

Kada Bog dade neki dar, taj je dar neopoziv; ne daje ga danas, a sutra ga ponovno uzima. Kada Bog zove, taj poziv ostaje cijeloga života – tim je mislima papa Franjo započeo propovijed na misi slavljenoj jučer u Domu svete Marte. Nažalost, čovjek može ostati gluh i slijep na dar. Ponašati se kao da nije primio dar nego se smatra vlasnikom. Isus je to blistavo izrekao u priči o vinogradarima koji su primili vinograd u najam ali su se umislili da su oni gazde. Tužna priča.  U oholosti možemo i mi zaboraviti na dar života i ponašati se nerazumno….

Pred nama je promjenljiv i kišovit dan. U gorju iznad 800 metara moguća je susnježica i snijeg. Povremeno obilni pljuskovi. Temperatura u brdovitoj Hrvatskoj do 11 stupnjeva. Jednostavno treba se toplije obući. U Slunju je jutros u 7 sati svega 6 stupnjeva.

Slunj danas oko podne

U Rastokama obilje vode (danas u 15.20 sati)

Danas u 15 sati na groblju u Nikšiću pokopana je Kata Magdić koja iza sebe ostavlja sedmero djece, 15 unučadi i 15 praunučadi! Nakon pogreba služena je misa u župnoj crkvi u Slunju.

Vijesti koje nas svaki put razvesele: Zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško pohodio je u nedjelju 5. studenoga župu u Krapini i u crkvi Sv. Nikole biskupa krstio Ivanu Golub, šesto dijete Željka i Marine Golub.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić krstio je u nedjelju 5. studenoga u župnoj crkvi Kraljice sv. Krunice u Kuševcu malog Šimuna, deseto dijete u obitelji Đurđe i Pave Pušelja.

Komemoracija u selu Vukovići:

Spomen ploča na Poljanku

Današnji kišoviti dan, 7. studeni, podsjeća nas na 7. studeni 1991. Zli ljudi , među njima neki koji su živjeli u ovom kraju a koji su zadojeni velikosrpskom ideologijom, palili su sela oko Plitvica samo zato što su u njima živjeli Hrvati-katolici i ubijali nedužne ljude. Kukavički su spaljena sela Poljanak, Matovinska Lisina, selo Vukovići i Sertić Poljana. Malo seoce Vukovići (svi se prezivaju Vuković) tog je dana doživjelo tragediju koju mogu smisliti samo bolesni umovi. Pobili su sve koje su zatekli i spalili kuće. Ovo ima elemente genocida: ubili su nemoćne starce i starice,uništavali kuće, gospodarske zgrade…Danas su se ovdje okupili preživjeli članovi obitelji, branitelji i rodbina u 11 sati. Pomolili su se za njihove duše i obnovili sjećanje na svoje drage. Nakon komemoracije slavljena je misa u crkvi na Plitvicama.

Spomen ploča u selu Vukovići