Danas sv. Nikola Tavelić – Župa Krnjevo (Rijeka) danas slavi –

14 stu

Danas crkva u Hrvata slavi prvog službeno proglašenog sveca – Nikolu Tavelića. Rođen 1350. u Šibeniku stupio je u franjevački red. Imao je posebnu želju biti misionar. U Bosni je 12 godina branao pravovjerje od bogumila-patarena. Odavde je s dvojicom subraće franjevaca pošao u Svetu Zemlju. Imali su hrabrosti misionariti u islamskom svijetu. Naime, Svetu su zemlju okupirala islamska plemena. Na današnji dan 1391. sv. Nikola i subraća propovjedali su javno o ljepoti evanđelja i spasenja u Kristu. Vodio ih je zanos i žar. To je kadiju razbjesnilo te je tražio da opozovu što su govorili. Rulja ih je mačevima sasjekla, bacili ih na lomaču i njihov pepeo razbacali da do njih ne dođu kršćani. Šibenski biskup Antun Josip Fosco pokrenuo je god. 1880 postupak da bi Sveta Stolica dopustila štovati Nikolu Tavilića kao blaženika. Ona je to učinila posebnim dekretom god. 1889. za šibensku biskupiju, a g. 1898. za cijeli franjevački red. Dvije godine kasnije štovanje je odobreno i za Svetu zemlju. Svetim ga je proglasio 21. lipnja 1970., zajedno s njegovim drugovima mučenicima, papa Pavao VI. u Vatikanu u nazočnosti više od 20 tisuća Hrvata iz domovine i svih strana svijeta.

Mnoge crkve i kapele posvećene su sv. Nikoli Taveliću. U Rjeci, u župi sv. Nikole na Krnjevu, večeras u 19 sati svečanu misu predvodi biskup u miru mons. Mile Bogović.

Jutros je oblačno u slunjskom kraju, pomalo pada sitna kiša. Slab snijeg koji je jučer padao zabijelio je krovove kuća. Promet se odvija normalno… Jutros smo u Slunju snimili trojicu biciklista u prolazu sa zastavicama. Vjerojatno idu prema Vukovaru. Ovaj je tjedan zgusnut događanjima i sjećanjima na teške dane u studenom 1991. Srpska agresija dosegla je vrhunac. Popaljena su sela oko Plitvica: 8. studenog Vaganac, 12. studenog Saborsko, 16. studenog okupiran Slunj , 18. studenog Vukovar i Škabrnja. 

Sutra u srijedu 15. studenog u 9.30 u kino-sali u Slunju sat povijesti đacima održat će sudionici burnih događanja a u Rakovici u 11 sati. 

U četvrtak 16. studenog Dan sjećanja na stradanje Slunja: paljenje svijeća, polaganje vijenaca, zvonjava, misa u 11 sati (misu vodi biskup u miru mons. Mile Bogović)

U subotu 18. studenog polazak iz Slunja autobusa prema Škabrnji u 6 sati u organizaciji UHBDR Slunj, Cetingrad, Rakovica 

Potres u Iranu – Kršćanske zajednice u Iranu mobilizirale su se u pomaganju braći i sestarama pogođenim potresom u prošlu nedjelju. Mnogi daju krv i mole za žrtve i njihove članove obitelji, za ranjene i one koji su sve izgubili. To prenosi agenciji Fides kaldejski iranski svećenik Hormoz Aslani , direktor Papinog misijskog djela u Iranu. Potres magnitude od 7,2 po Richterovoj skali imao je epicentar u području između Irana i Iraka. „Najpogođenija regija u Iranu je Kermanshah, a grad koji je najviše pretrpio je Sarpol-e-Zahab. Potres smo osjetili u čitavoj zemlji. Također u našoj zoni, Urmia, potres je dosegao magnitudu od 3.5“.

Iranska vlada proglasila je danas danom nacionalne žalosti za žrtve potresa. Službeni podaci govore o 439 mrtvih i 7.150 ranjenih.

Razbojnička krađa u Skradniku – Provedenim kriminalističkim istraživanjem kaznenog djela razbojničke krađe utvrđeno je da se dvojicu 20-godišnjaka sumnjiči da su 12. studenog ušli u trgovinu u Skradniku te je jedan od njih iz blagajne otuđio novac, dok je drugi spriječio djelatnicu da mu to onemogući. Nakon toga s mjesta događaja pobjegli su s vozilom u kojem ih je čekao 19-godišnjak.

Protiv dvojice 20-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela razbojničke krađe i protiv 19-godišnjaka zbog sumnje u pomaganju pri izvršenju ovog kaznenog djela nadležnom državnom odvjetništvu bit će podnesena kaznena prijava – javlja PU karlovačka.