Slunj: danas Dan sjećanja na stradanje

16 stu

Na današnji dan 1991. tenkovi JNA sa srpskim paravojnim formacijama ušli su u Slunj. Gotovo goloruki branitelji, koji su odolijevali  tri mjeseca, s narodom su se povlačili  prema Bosni. Mnogi su odvedeni u srpske logore od kojih se nekima gubi trag. Sa zavežljajem preko Bosne narod je stizao raznim pravcima u slobodnu Hrvatsku. U okupiranom slunjskom kraju nastavljeno je pljačkanje, razaranje kuća, crkava…Malobrojni Hrvati koji su ostali u svojim kućama morali su nositi bijelu traku oko ruke i bili su izloženi ponižavanju, prisilnom radu. Neki su ubijeni u svojim kućama. Život u progonstvu bio je težak iako se vlada brinula da nitko ne bude gladan. Karitas i druge humanitarne udruge učinili su divovski posao u zbrinjavanju i pomaganju prognanog naroda. U Karlovcu je bio najveći broj prognanih iz slunjskog kraja. Ovdje su imali vladinog povjerenika, slunjsku školu, dom zdravlja je radio, vatrogasci, župnik je bio s narodom i redovito su se okupljali u Domu HV na mise, često puta pod granatama. Naime, srpski su položaji bili u Kamenskom i dijelu Turnja…Danas se sjećamo križnog puta, svojih poginulih, ubijenih na kućnom pragu, zarobljenih, porušenih kuća i crkava, ali sjećamo se i naše hrabrosti, širine srca u nevolji, solidarnosti, molitve i za naše progonitelje. Iako su naše kuće bile razorene nismo dozvolili da nam duše budu razorene mržnjom i osvetom. Živjeli smo od vjere, ljubavi.

Na današnji dan prije pet godina haški su optuženici generali Gotovina i Markač pušteni na slobodu. Oslobođeni su optužbi i odmah pušteni na slobodu. Time je dobivena  pravna bitka o pravednoj obrani domovine od agresije. Ostaje gorki okus kukavičke politike EU i “velikog svijeta” koji su ravnodušno gledali tolika razaranja, ubijanja, logore, razaranje čak i Dubrovnika…  ipak je velika žrtva jednog naroda za goli opstanak bila prepoznata.  

Danas u 9 sati mladi će upaliti svijeće po ulicama Slunja, u 10 sati oglasit će se sirena i crkvena zvona, u 10.10 polaganje vijenaca, u 11 sati misa a nakon mise  u 12.30 tribina “Da se ne zaboravi” u kino-sali, u 13.30 izložba fotografija.