Plitvice: susret liturgijskih čitača – Preminula Milka Cindrić

18 stu

Maglovit i tmuran dan. Vlaga pridonosi osjećaju hladnoće. Na Plitvicama se susrećemo sa zimskim uvjetima. Cesta je prohodna ali oko 30 cm snijega podsjeća na pravu zimu. Okupljanje u pastoralnom centru, prostoru koji je preuređen od napuštene zgrade za potrebe vjernika koji žive i rade na Plitvicama kao i za turiste. Okupilo se u 10 sati oko 50 čitača iz naših župa sa prostora Gospićko-senjske biskupije. Neki su od njih profesori, učitelji, radnici, službenici, domaćice…Predstavljaju Božji narod. Predavačica dr.Sanja Nikčević kasni zbog zimskih uvjeta i radova na cesti. A dr. Sanja je vrsni pedagog, kao teatrologinja kreće se u umjetničkim krugovima, piše kritike i odgaja mlade za kritičko promišljanje. Doznajemo da je objavila velik broj knjiga. Njezino predavanje više je nego predavanje. Ona je svjedok i ima svoj životni stav koji nije konformistički. Ona pliva protiv struje. Odmah je naglasila da smo kao kršćani-katolici pobjednički tim. Nakon dvije tisuće godina napadači i kritizeri iznutra i izvana ostali su na marginama a crkva ide dalje. Ne smijemo se povući jer smo pobjednički tim! Sekularizam je okarakterizirao prošlo stoljeće. On je naoko pobjednik. Umjetnost je u takvom svijetu okljaštrena. Ona živi od apsurda. Čeka nešto što ne dolazi. Takva umjetnost  kritizira ljepotu, dobrotu i ruga joj se. Ona je postala svrha sama sebi i to joj je grob. Imaju novac, medije, ali ne otvaraju nadu. Čovjek se ne može pomiriti s apsurdom. Zato dolaze iz periferije ne samo u teatru pokreti koji unose nadu i otvaraju prozore. Banalni primjer: mladi danas nose poderane hlače, što je nekad bilo sramota, jer žele biti u trendu. Oni ne odlučuju nego im je to nametnuto. Onaj tko ne prati trend ostaje izrugan. Gdje su granice takvog manipuliranja koje su vješte i rafinirano pokvarene? Ovi veliki manipulatori računaju da čovjek ne želi biti izoliran. Ali, sve ima svoje granice: okovi u koje ih žele okovati, makar bili zlatni, samo su okovi. Ipak, treba mlade odgajati za izbor. Ateizam je istina dominantan u javnosti ali umorni smo od njega u umjetnosti i svakodnevnici. Iz tog okruženja pojavljuje se i kurikularna reforma. Ne smijemo odustati od traženja, od naše kršćanske nade, koja može unijeti u život smisao. Dodajmo da je ljubav ona koja nas vodi preko svih granica i apsurda i koja nas uvodi u Božje srce. To su samo neke od misli koje je predavačica u sat vremena prenijela slušateljima.

Nakon predavanja otvorena je diskusija. Čitači imaju uzvišenu zadaću u našim zajednicama. Oni Božju riječ, riječ nade, ljubavi, vjere prenose u srca vjernika. Oni nisu činovnici nego riječ koju prenose ponajprije osjećaju u svom srcu. Takva riječ nalazi plodno tlo u srcima ljudi.

Dinamično izlaganje prof. Sanje Nikčević

Čitači su s velikom pažnjom slušali predavanje

Čitači od Slunja do Gospića, od Ogulina do Senja

Diskusija nakon predavanja

Na Plitvicama su zimski uvjeti

                              

Preminula je 89. godini života MILKA CINDRIĆ iz Malog Vukovića 64 (Golubovo brdo). Otac joj je Mijo, mati Manda. Odrasla je u obitelji sa osmero braće i sestara. Bit će pokopana u nedjelju 19. studenog 2017. u 15.30 sati na slunjskom groblju. Za njom žali rodbina i poznanici