Gospa od Zdravlja – Prodaja izvora?! – Teta Roze bratu na sprovodu

21 stu

Danas je spomendan Prikazanja BDM u hramu. Ovaj se Marijin spomendan u našim južnim krajevima osobito svečano slavi kao blagdan Gospe od zdravlja. Spomen otajstva Marijina prikazanja u hramu utemeljen je na apokrifnom spisu, takozvanom Jakovljevu protoevanđelju iz 2. ili 3. stoljeća. Ipak, neposredan povod za ovaj blagdan bila je posveta bazilike Svete Marije Nove koju je u Jeruzalemu podigao car Justinijan I. i koja je bila posvećena na današnji dan 543. godine. Župa Ogulin danas na posebna način slavi današnji Marijin spomendan kao Gospu od Zdravlja.

Jutros je sunčano u slunjsko-plitvičkom kraju i nije hladno kao što smo očekivali. Jučerašnji jaki mraz ubrzao je opadanje lišća sa stabala tako da grane ostaju gole. “Sveta Kata skoči van, do Božića mjesec dan” – kaže jedna primorska uzrečica. A svetu Katarinu slavimo u subotu. Vrijeme prolazi…

Djed i unuk kuju velike planove i sanjaju snove

Jedna vijest koja nas je rastužila dolazi iz Pakistana a prenosi je agencija Fides:

“Dva nevina života ugašeni su zbog fanatizma prisutnog u našem društvu: užas toga kobnog dana ostat će u našim srcima i našim dušama godinama u budućnosti. Ne samo da su spalili dva dragocjena života u peći, nego su spalili humanost, spalili su pouke islama i spalili su Pakistan Alija Jinnaha i nikakav novac ne može nadoknaditi to ekstremno nasilje“ – kaže agenciji Fides Michelle Chaudhry, katolička laikinja u Lahore-u, predsjednica “Cecil & Iris Chaudhry Foundation” (CICF),, fondacije koja se brine za troje djece koja su ostala siročad nakon što su njihovi roditelji Shama e Shahzad Masih, kršćanski bračni par, brutalno mučeni i živi spaljeni u keramičkoj peći u Kot Radha Kishanu 4. studenog 2014. Prije toga ih je rulja linčovala optužujući ih za blasfemiju protiv islama – javlja agencija Fides.

Troje siročadi

Ostajemo li bez svojih izvora ?- U sjeni Agrokora događa se nešto što bi nas trebalo zabrinuti više nego posrnuće ovog napuhanog diva. Prema nekim informacijama doznajemo da su četiri izvora završila u rukama stranaca: Lipički studenac prodan Slovencima, izvor sv. Roka zbog gubitaka kupio vlasnik iz Saudijske Arabije, Jamnica založena za nove kredite Agrokoru, izvor Cetinu preuzeo offshor kompanija iz SAD-a na 50 godina. Ovo je scenario kako ono najvrijednije što imamo – izvori – prelaze u ruke stranaca. Toga smo se pribojavali, o tome razmišljali ali  kapital pokušava na mala vrata doći do posjeda izvora i vode. Možemo li se tomu suprotstaviti? Možemo li zakonodavstvom zaštiti vodene resurse? Voda će biti u skoroj budućnosti  razlog za ratove kažu neki analitičari. Jedino glas javnosti, glas naroda, može vodeće ljude u društvu prisiliti da zaštite izvore i pitku vodu od grube komercijalizacije pa ako treba to učiniti i ustavom!

Tko može ili smije kupiti Slunjčicu i smatrati je svojom prćijom?

Teta Roze bratu na sprovodu – Danas je na slunjskom groblju pokopan Zvonko Kovačević iz Rastoka. Na sprovodu je bila legendarna teta Roza iz Kamenice, inače pokojnikova sestra, poznata po zarobljavanju neprijateljskog tenka u Kamenici na početku Domovinskog rata. Naime, ona je iz Rastoka a udala se u Kamenicu. U pratnji je svoje kćerke, časne sestre milosrdnice. O njoj je napisana knjiga. Zarobila je srpskog pilota  koji se nakon katapultiranja spustio padobranom u Kamenicu. Zauzela se za njega i on joj se nakon razmjene zahvalio. Tenk je zarobila lupanjem u metalnu praznu bačvu stvarajući dojam teškog topništva. Posada se zbunila, prestrašila i napustila tenk…

Teta Roze /sa šalom/ u pratnji kćerke časne sestre

Zalazak sunca večeras iz Slunja (G. Taborište)

Automobil kao oružje – U subotu u 12.40 sati na dionici državne ceste broj 1, u mjestu Pećani, Općina Udbina, dogodila se prometna nesreća kada je 34-godišnjak iz Zaprešića, upravljajući osobnim automobilom splitske registracijske oznake, iz smjera Korenice u smjeru Udbine, zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio kontrolu nad automobilom i prešao na suprotni kolnički trak, gdje je udario u prednji dio osobnog automobila zagrebačke registracijske oznake kojim je iz suprotnog smjera upravljao 69-godišnjak iz Poličnika. Na mjestu događaja uslijed zadobivenih ozljeda preminula je 31-godišnjakinja iz Trilja, putnica u automobilu splitske registracijske oznake, dok su dijete i vozač istoga automobila teško ozlijeđeni – kaže se u izvješću PU ličko-senjske. Nikad nije dovoljno upozoravati na oprez pri upravljanju vozilom. Korištenje mobitela, čitanje poruka za vrijeme vožnje, brzina…može biti tragično ne samo za onoga koji se tako neodgovorno ponaša nego i za ljude koji se ponašaju odgovorno za volanom. Pođimo od činjenice da vozilo može biti ubojito oružje u našim rukama.