Danas sv. Cecilija – Sunčan i topao dan –

22 stu

Danas je spomendan sv. Cecilije. Živjela je u 3. stoljeću. Spada među četiri velike rimske mučenice koje je prva crkva slavila. Zanimljivo da je bila kćerka rimskog patricija, odgojena u kršćanskom duhu. Pogubljena je kao kršćanka na Siciliji krajem II. ili početkom III. stoljeća u vrijeme cara Marka Aurelija. Bila je pokopana u Kalistovim katakombama, na počasnom mjestu, uz „Kriptu papa“. Kasnije je njezino tijelo papa Paskal I. dao prenijeti u kriptu bazilike u Trastevereu, koju je obnovio u punom sjaju oko 820. Sv. Cecilija je zaštitnica glazbenika, crkvenih pjevača. Crkva je pjevanju kao dvostrukoj molitvi posvećivala veliku pažnju. Orguljaši u crkvama i pjevači istaknuti su dio Božjeg naroda. Bogatstvo crkvenog pjevanja postala je kulturna baština pojedinih naroda. Veliki glazbenici bili su nerijetko orguljaši u crkvama ili zborovođe. Danas odajmo priznanje crkvenoj glazbi, glazbenicima i pjevačima čije je pjevanje nagovještaj vječne glazbe u Božjem kraljevstvu.  

Sveta Cecilija

Jutros nema mraza u slunjskom kraju, vedro je i ugodan dan. Pomalo se navlače tanki oblaci ali je iznadprosječno toplo za ovo doba godine.

Nastava je završila, sunčano je pa nek školske torbe malo odmaraju a mi ćemo igrati bez granica u slunjskom parku

Danas je posvuda u slunjskom kraju sunčano i toplo (motiv iz Cvitovića)

Papa putuje u Bangladeš – Papa Franjo želi svoje putovanje u Bangladeš sredinom idućeg tjedna staviti posve u službu  mira, razumijevanja i respekta. U video-vijesti upućenoj narodima južnoazijskih zemalja, koju je obajvio Vatikan  u utorak, on ide u susret predstavnicima drugih religija.

Posjetom Bangladešu želi ohrabriti katoličku zajednicu u njihovoj vjeri i zauzetosti za evanđelje. Evanđelje cijeni dostojanstvo svakog ćovjeka  i svake žene i poziva da otvorima srce posebno siromašnima i potrebitima. Papa zahvaljuje mnogima  koji pomažu u pripremi njegovog apostolskog putovanja.