Nakon haaške presude – Sajam u Slunju – Preminuo Ivan Turkalj iz Cvitovića

23 stu

Nakon haaške presude – Nakon što je Haški sud izrekao doživotnu robiju generalu Mladiću, zapovjedniku vojske bosanskih Srba, analitičari odgonetavaju njegov profil. Novinar BBC Paul Martin koji 40 godina izvještava iz ratnih područja tvrdi da je Ratko Mladić najužasniji od svih masovnih ubojica. A u dugoj karijeri ratnog reportera prošao je sva svjetska ratišta. “No, Mladić se izdvajao od većine drugih ratnih zločinaca koje sam susreo svojim potpunim nedostatkom osjećaja ili empatije. Vidio sam to u njegovim hladnim bezizražajno plavim očima, i u njegovoj opsesiji pojmom žrtve. Bio je arhetipski psihopat, osim što su, pretpostavljam, neki psihopati relativno zanimljivi…”. Naš Slunjanin Nikola Vukošić koji je bio ratni načelnik policijske uprave Šibenik te je pregovarao s Mladićem i kninskim Srbima, kaže: “Vidjeli ste kako se ponaša u sudnici, radi predstavu. Onda možete zamisliti kako se ponašao na terenu. Arogancija, podcjenjivanje, ruganje s ljudima…Bio je jak, odnosno osjećao se jakim  jer je iza njega stajala ta nakaradna jugoslavenska vojska. On je zlo svoje vrste.” Njegova kćerka Ana, koju je na svoj način volio, ustrijelila se pištoljem koji joj je upravo on poklonio. To ga je učinilo još bešćutnijim. Motiv samoubojstva mogla bi biti očeva okrutnost. Navodno je njenog dečka poslao u smrt.  Postavlja se pitanje kako takvi psihopati mogu doći do tolike moći? On nije mogao sam djelovati, on je imao suradnike, nadređene i podređene. Vojska radi ono što joj politička vlast naredi. Konci vode prema Beogradu koji je preko Mladića vukao poteze. To je razina političke odgovornosti. Nego, Mladić je ipak ljudsko biće. Njemu Božja dobrota daje šansu uza sve zločine koje je počinio. Zar nije razbojnik Isusa molio “Sjeti me se u svom kraljevstvu”. Bila je to molitva puna kajanja. Kajanje se može usporediti s uskrsnućem od mrtvih. Kajanje je prvi korak. Jedino nas đavolska oholost može spriječiti od kajanja. Kod Mladića ne vidimo trunka kajanja. Ali, imat će vremena u hladnim zidinama zatvora razmišljati. Ipak, haaška presuda na kraju bar će donekle dati do znanja budućim masovnim ubojicama da će trunuti u zatvoru. 

Danas je sajam u Slunju. Poluoblačno je ali je ugodno prošetati. Mnogi su to učinili ili čine: obilaze štandove, kupuju, susreću poznate i nepoznate. Bože, kako je lijepo živjeti u miru i druženju s prijateljima. Radovati se životu i šansama koje nam stoje na raspolaganju.

Ipak je najljepše vidjeti djecu: njihovo je Božje kraljevstvo, ona su Božji san

On ne drži dršku metle nego dršku lopate za snijeg! Uskoro će zatrebati lopata! Sveta Kata, snijeg za vrata!

Oni imaju o čemu pričati

Trebali to meni?

Idemo dalje!

Mama, dobro mi je s didom i bakom!

                                

Preminuo je iznenada u 64. godini života IVAN TURKALJ iz Cvitovića 78. Bit će pokopan u petak 24.11.2017. u 15.30 sati na groblju u  Cvitoviću. Za njim žali supruga Bare, sinovi Josip i Jurica, kćerka Ivana, brat Mile, sestre Jelena i Lucija, unuci, nećaci i rodbina

Uz brigu za obitelj Ivan je bio i vrstan glazbenik, ljubitelj i uzgajivač malih ukrasnih životinja