Papa Franjo u Miamaru

27 stu

Tisuće katolika ispunile su ulice metropole Ranguna da bi pozdravile papu Franju. Burmanci, Tamili i ostale nacije koje žive u ovoj dalekoj azijskoj zemlji mahale su nacionalnim zastavama i papinom zastavom. Mnogima su se vidjele suze u očima. ” Naš je Papa ovdje. Sretan sam” – tako kaže 17-godišnji Kahin Brang Seng Aung. On je došao s prijateljima iz Myitkyna da vide papu. Građanskim ratom izmučeni Kachin na sjeveroistoku Miamara ima kršćansku većinu.

Papa Franjo prvi je papa koji je posjetio jednu pretežno budističku zemlju koja se nekoć zvala Burma.  Ovo je papino putovanje pod motom: “Mir i ljubav”. Vrhunac posjeta je papina misa pod vedrim nebom u srijedu kad se očekuje 200.000 ljudi.

Papa Franjo pri dolasku u Rangun pozdravlja i blagoslivlje djecu

 

Večeras crvenilo neba pri zalasku sunca nikog ne ostavlja ravnodušnim. Naša osjetila mogu tek jedan dio stvarnosti percipirati. A ako je taj dio tako veličanstven – od zvjezdanog neba do sitnog mrava – što se tek krije iza “zastora” naših osjetila! Isus nas uvodi u taj svijet  i oslobađa naših sljepoća. Dovoljno nam osvjetljava put kojim možemo izići iz naših ograničesti, krhkosti i frustracija.  

Slunj večeras pri zalasku sunca