Zadnji dan studenog: sv. Andrija – Sajam u Slunju – Izrada adventskih vijenaca

30 stu

Danas crkva slavi apostola sv. Andriju, Petrova brata. Bio je ribar iz Betsaide u Galileji, a Isus je njega i brata Petra prve prozvao kao apostole.  Evanđelisti Matej i Luka stavljaju ga u apostolskom zboru odmah iza Šimuna Petra, a po evanđelistu Ivanu bio je učenik Ivana Krstitelja i Petru priopćio da su pronašli Mesiju. Spominje se u nekoliko slučajeva  u evanđeljima a kršćanska tradicija  kaže da je propovjedao uz Crno more, Maloj Aziji,  Egiptu, u južnoj Rusiji među Skitima. Razapaet je na 60. godine u Patrasu na križu poznatom kao „Andrijin križ“. Nije bio dostojan biti razapet kao Učitelj (Isus) pa je razapet naglavačke.

Danas slave sv. Andriju kao zaštitnika Bakar, Mošćenice i Tršće. Svima koji nose lijepo ime Andrija, Andrej, Andrijana, Jandre…sretan imendan!

Papa u Bangladešu – “Svojim posjetom Daki papa Franjo nastavlja misiju kojoj je cilj da periferiju stavi u centar svijeta!” Ovim riječima nadbiskup Chittagonga Moses M. Costa tumači posjet pape Franje koji danas stiže u Bangladeš. “S našom zajednicom pripremamo se dva mjeseca, nadasve duhovno. Za nas je papin posjet blagoslov, ohrabrenje i također priznanje našeg rada do sada”.

Misa u Bangladešu

Noćas je po krovovima zabijelio snijeg u Slunju ali se na cestama ne zadržava. Sajam četvrtkom u Slunju ide dalje. Tijekom dana pokazivalo se sunce…Donosimo nekoliko snimaka sa sajma danas.

 

 

Gdje i kad se opet vidimo?

Izrada adventskih vijenaca –  U organizaciji Crvenog križa Slunj, u prostorijama dnevnog boravka za starije osobe održana je danas kreativna radionica izrade adventskih vijenaca. Adventski vijenci su se izrađivali od prirodnih materijala kao što je mahovina, bor, kesten, limun, žir i sl,  Svaki sudionik je mogao izraditi kakav god poželi vijenac koji su na kraju ponijeli svojim kućama kako bi za vrijeme Božića  krasio njihove stolove.
Na našoj veseloj radionici je sudjelovala 31 osoba, od čega je 14 odraslih i 17 djece.
Naši najmanji su se zabavljali također sa izradom vijenaca ali i sa bojanjem bojanki i Božićnim pjesmama.

Adventski vijenci ručne izrade

 

U protekla 24 sata na području Policijske uprave karlovačke evidentirano je pet kaznenih djela i pet prometnih nesreća od kojih su četiri s materijalnom štetom i jedna s teško ozlijeđenom osobom – javlja PU karlovačka.

                             

 

Preminula je majka svećenika Ivice Tolle, župnika u Generalskom Stolu. Pogreb u ponedjeljak 4. prosinca u Otoku kod Vinkovaca u 13 sati.