Ministar Šustar o vjeri, evoluciji, obrazovanju…

29 velj

 

Vjera potiče razum, a razum ide prema vjeri, međusobno se nadopunjuju…

Gost emisije Nedjeljom u dva bio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar koji je voditelju i uredniku emisije Aleksandru Stankoviću pokušao objasniti kako će nam se ubuduće obrazovati djeca te ima li nešto sporno u teoriji evolucije.

Šustar je diplomirao molekularnu biologiju na zagrebačkom PMF-u, nakon čega je u Italiji studirao filozofiju. Iako se uvijek dvoumio između prirodnih i humanističkih znanosti, uvjeren je da je filozofija njegov intelektualni domet i zbog raspravnih sposobnosti veliki mu je plus politici. U politiku je ušao s Laburistima koji su propagirali ‘srednji ekonomski put’ te je i danas u odličnim odnosima s njima. U HDZ je došao ‘nakon osobnog sazrijevanja’ jer je – katolik i demokršćanin, i u tome se neće predomisliti.

Stankovića je u početku zanimalo kako je molekularni biolog završio u filozofiji.

“Volio sam prirodne predmete, a onda sam otrio Brechta i humanističke znanosti. Od prvog dana to je bilo to. Ja sam u filozofiji doma. Filozofija je moj intelektualni dom”.

A kako se odlučio iz svijeta znanosti otići u politiku?

“Mi filozofi jako naginjemo politici još od Platona. Osobno, to sam u sebi otkrio kad sam postao prodekan za financije pa dekan. To je prilično srodna stvar. Nema nijedne francuske vlade koja u sebi nije nimala barem jednog flozofa”. Stankovića je zanimao i Šustarov ulazak u laburioste i njegov kasniji prelazak u HDZ.

“Laburisti su imali rješenja koja su djelobala uvjerljivo. No s vremenom me njihovo promišljanje gospodarstva počeo polako odvlačiti od suradnje. Vratio sam mandat laburistima i danas sam zahvalan Lesaru na svemu što sam naučio od njega”.

Dakle, bilo je logično da kao vjernik i katolik završio u HDZ-u?

“Da je to tako, onda bi svi bili u HDZ-u. Riječ je o osobnom sazrijevanju. Više se neću predomisliti za filozofiju, a neću ni za HDZ”, bio je uvjeren Šustar.

Komentirajući vlastiti članak “Znanost i religija – kod Ruđera Boškovića” u kojem stoji – da je pitanje evolucije i dalje otvoreno te da Bog može biti dizajner svijeta Šustar je kazao kako teorija evolucije nije do kraja dorečena.

“Svijet je uređen. Čemu sve to? Kao vjernik na to imam odgovor, a kao znanstvenik ne. Ključ je u raspravi”, poručio je te dodao kako “darvinisti ne mogu bez kreacionista”. Rekao je kako nikakve sukobe ne vidi u tome što je s jedne strane znanstvenik, a s druge vjernik.

Objasnio je i svoju tezu o evoluciji. “Ta rasprava vječno traje. Meni je drago da je taj članak, iz povijesti filozofije, i on se bavi primarno Boškovićem i koliko je njegov stav aktualan. Drago mi je da se dignula bura oko toga. Teorija evolucije je, kao i svaka znanstvena teorija, manjkava. Ona je s vremenom sazrijevala i danas ima status znanosti, tako da je danas najnovija stvar spajanje teorije evolucije i molekularne biologije. Ali svaka znanost ulazi u ranjivost, i što je ranjivija to je više znanstvena. U samom članku, tu je Bošković i primarni fokus je na povijesti filozofije”, kazao je.

Govoreći o tvrdnjama iznesenima u članku, a koje govore o Bogu kao dizajneru svijeta, kazao je:

“To je jedna hipotezu, koja je nisko vjerojatna. U svakoj teoriji imate skeptika, a on je tu da jača… Kreacionizam nema neku potkrjepu, ali on je tu da gura teoriju evolucije. S jedne strane sam se bavio teorijom evolucije, a s druge strane imate jasan stav da vjerujete u nešto. Odgojen sam u katoličkoj obitelji, to je ona osobna dimenzija, ali ja ne vidim tu nikakvu suprotstavljenost kada predajem studentima teoriju evolucije”, pokušava objasniti Šustar.

“Karakter članka se bavi Ruđerom Boškovićem, to je jedna struja u raspravi, Bošković je anticipirao ono o čemu se danas raspravlja. To nije stav Šustara”, kazao je. “Stav crkve je da prihvaćamo teoriju evolucije, ali ne isključujemo mogućnost dizajnera”, kaže.

Na upit Stankovića da objasni koje je njegovo osobno mišljenje, kazao je da je s jedne strane znanstvenik i osoba koja dobro zna biologiju, a da je s druge strane vjernik.

Na upit objašnjava li on sve u svom životu Bogom, ili vjeruje u slučajnosti, kazao je da uvijek pokušava sve objasniti kroz znanost. “Da ja tvrdim da je sve dizajnirano, to bi bilo vrlo lakonsko objašnjenje. Religija je nešto što otvara prostor sumnji i raspravi. Vjera potiče razum, a razum ide prema vjeri, međusobno se nadopunjuju”, zaključuje.

Ministar je poručio kako u potpunosti podržava strategiju znanosti i obrazovanja i kurikularnu reformu. “Stručna rasprava počinje sutra i trebala bi pokazati koliko je to dobar argument. Ako se odbije, onda je to politikantsvo, ne znam što drugo”, kazao je. “Kolega Jokić ima energiju potrebnu za reformu i već ima ideje kako raspravu provesti i uključiti što više ljudi. Važno je motivirati ljude da vjeruju da će njihove primjedbe biti korisne”, rekao je Šustar.

Nakon toga dotakli su se i kurikuluma za koji, primijetio je Stanković, HDZ svojedobno uopće nije glasao.

“Imao sam puno polemika u stranci. Bio sam za to da se donese strategija. Ona je potrebna Hrvatskoj jer trasira put za duže razdoblje. To je potrebno našoj djeci”, rekao je te dodao: “Ova stručna rasprava koja počinje sutra treba pokazati koliko dobre argumente imamo. S dobrim argumentima lakše ćemo pridobiti ljude”.

Stankovića je kao Šustarovog vršnjaka i oca zanimalo hoće li reforma školstva napokon riješiti pitanje preteških školskih torbi.

“To nije banalno pitanje. Zašto u eri digitalizacije inzistrarati na knjigama. Kad nosim kćeri torbu, to je strašno”, složio se ministar rekavši da se na digitalizaciji radi.

No, kako provesti digitalizaciju kad 84 posto sredstava iz proračuna za obrazovanje ide na plaće, zanimalo je Stankovića.

“Digitalizacija se uklapa u reformu. Postoje proračunska sredstva, a tu su i fondovi iz Europske unije”, rekao je Šustar te dodao: “Poslodavci su zanemareni. Veza između gospodarstva i akademske zajednice je deklarativna. Ne treba izmišljati toplu vodu. Veze imeđu akademskih zajednica i gospodarstva postoje u EU i u svijetu. Uz pametan zaokret možemo ih povezati i na tome će ova vlada inzistirati”.

Kako idu skupa reforma školstva i prepisivanje diplomskih radova, aludirao je Stanković na slučaj Milijana Brkića.

“To je pitanje osiguranja kvalitete. U Europi se zna što se očekuje od diplomskog rada, što od mentora, onda se takve stvari ne događaju”.

Kako će se HDZ izvući izaberete li Brkića, konkretizirao je Stanković.

“Vlada se ne smije dovoditi u situacju da bude ugrožena. Ukoliko se to utvrdi treba razmotriti sve mogućnosti”, rekao je Šustar.

A što s vjeronaukom? O slušanju programa prvi i zadnji sat?

“To je operatvni problem. U školi mora biti prostor u koje se dijete može smjestiti i naći nastavnika koji će se njime baviti. Ne vidim problem u prvom i zadnjem satu. To je banalnost i treba malo više dobre volje”.

 

Ministar Predrag Šustar: “…religija je nešto što otvara prostor sumnji i raspravi. Vjera potiče razum, a razum ide prema vjeri, međusobno se nadopunjuju

 

290216d

Ako je velebni svijet koji nas okružuje knjiga iza koje stoji mudar autor, onda čitajući ovu knjigu otkrivamo njegovu mudrost