Cetingrad: obilježena 490. obljetnica Cetinskog sabora – Božićni koncert u Rakovici

17 pro

Danas je u Cetingradu obilježana 490. obljetnica Cetinskog sabora. U 11 sati u prostranoj župnoj crkvi slavljena je misa koju je predvodio vojni kapelan vlč. Milenko Majić uz suslavlje župnika vlč. Stanka Smiljanića i župnika u miru mons. Marijana Ožure. Na ovoj misi sudjelovao je velik broj vjernika a među uglednicima iz društveno-političkog života bio je ministar branitelja g. Tomo Medved, saborska zastupnica Marija Jelkovac, slunjski gradonačelnik Jure Katić, načelnica općine Cetingrada Marina Kalić, delegacija iz Bihaća, povjesničar dr. Milan Kruhek. na misi je pjevao Prvi-mješoviti pjevački zbor Hrvatskih branitelja Petar Svačić iz Karlovca….Inicijator ovog okupljanja je g. Ivan Mateša.

Nakon mise upaljene su svijeće za poginule branitelje pred spomenikom u sjeni župne crkve. Drugi dio ovog susreta nastavljen je u Hrvatskom domu u Cetingradu. Posebno je bilo zapaženo predavanje dr. Milana Kruheka. Ovaj vrsni poznavatelj ne samo nacionalne povijesti nego i one lokalne, osvijetlio je  vrijeme i prilike Cetinskog sabora. A ovaj Sabor je izraz suvereniteta jednog naroda u dramatičnim prilikama. Izborom Ferdinanda sabornici su potvrdili suverenitet Hrvatske. Upravo bi zbog toga trebalo ovom događaju posvetiti pažnju koju zaslužuje. On jednostavno prelazi granice općine i županije. Pripremamo se za 500. obljetnicu Cetinskog sabora (za 10 godina). Ovo je prilika da se velebna gradina Cetin, koja je u ruševnom stanju, obnovi. Obnova bi stajala 60 milijuna kuna. Istina Cetinski sabor je održan u obližnjem samostanu kojemu se jedva vide tragovi, ali ova je gradina kulturni spomenik nemjerljive vrijednosti. Očekivati je da Hrvatski sabor bude pokrovitelj 500. obljetnice Cetinskog sabora.

 

Misa u 11 sati

Mješoviti zbor Petar Svačić IZ Karlovca

Polaganje vijenaca

Tribina u Hrvatskom domu

Večeras održan božićni koncert u Rakovici – Večeras  u nedjelju 17. prosinca u 18 sati održan je božićni koncert u župnoj crkvi u Rakovici. Don Goran okupio je crkvene zborove iz okruženja: župni zbor župe Plitvice, župni zbor sv. Ivana Krstitelja iz Smoljanca, župni zbor sv. Ante iz Drežnika i KUD “Izvor” Rakovica, dječji zbor i tamburaši OŠ Rakovica i župni zbor sv. Jelene Rakovica. Ovo je više od koncerta. Riječi u božićnim pjesmama nose u sebi teologiju božićnog otajstva, one su i svojevrsna kateheza za djecu i odrasle. One se jednostavno ne mogu odvojiti od svagdanjeg života.

rakovica1

Crkva sv. Jelene u Rakovici u proljeće

https://www.facebook.com/mobile/messenger