IV. nedjelja Došašća i Badnjak – Polnoćke

24 pro

Danas se spojilo dvostruko slavlje: 4. nedjelja došašća i Badnjak. A danas nas pročitana Riječ upozorava preko Davida da se može dogoditi da Božić slavimo bez Boga. Naime, David se u oholosti umislio da će sagraditi Bogu velebni hram ali Bog mu poručuje: uzeo sam te sa pašnjaka i učinio kraljem a ti to zaboravljaš i želiš mene zatvoriti u neku svoju građevinu. Isto neki čine danas od Božića. Kupuju, spremaju jela, kite borove umišljeni kako slave Boga time. Često je puta to slavlje Božića bez Boga. Naime, mi zaboravljamo na Božji dar, da je on ušao u našu povijest i da od  njegove punine svi mi primamo “milost na milost”. Mi Božji dar primamo u svoj život i onda se događa čudo. Zar ne bismo ovako trebali moliti: “Spreman sam služiti Tebi Gospodine, računaj na mene. želim te primiti u skromni moj životni prostor. Ti jedini možeš moj život obasjati i dati mu novu dimenziju!” Nažalost, naša oholost može zatvoriti svaki pristup Božjem svjetlu i milosti u naše srce.

Sa jutrošnje mise u Slunju u 8 sati

U Slunju u 11 sati

Najmanje jaslice na svijetu – Predsjednik Litve poklonio je Papi najmanje jaslice na svijetu. Radi se o minijaturnoj kopji jaslica koje su bile izložene na trgu pred katedralom u Vilnijusu. U usporedbi s originalom ove su jaslice umanjene 10.000 puta! Centar za istraživanja “LinkMen fabribas” politehnike u Vilniusu nano-laserskim tiskom napravio je tri primjerka. Jslice koje se mogu vidjeti samo mikroskopom uvrštene su u Guiness-ovu knjigu rekorda. 

Noćas će se slaviti polnoćke u svim župama diljem domovine. Prva polnoćka u slunjskom kraju počinje u 20 sati i to u Blagaju, u Slunju u 23.30 sati.