Sretan Božić! – video

25 pro

Jutros je slavljena rana misa u 8 sati u slunjskoj crkvi. Puna crkva naroda. Odgovor je to na Božju ljubav koja se očitovala u rođenju Djeteta. Božić je ukrašen mnogim običajima i tradicijom. Ali bismo mogli istaknuti dvije koje se posebno izdvajaju: božićna ispovijed i čestitke. Božićna ispovijed je želja svakoga vjernika: reći Bogu oprosti mi i zahvaliti za radost oprosta. To je produbljivanje odnosa prema Bogu. Čestitke su usmjerene prema našoj braći, prijateljima, rodbini. Želimo s njima podijeliti radost koja nas vraća u djetinjstvo. Unatoč tehnologiji i materijalnom napretku čovjek ostaje začuđeno dijete pred otajstvom Božje ljubavi. Voli se vratiti jednostavnosti i ljepoti odnosa prema Bogu i bližnjima. Unatoč ranama koje nosimo, mi se vraćamo ljepoti djetinje vjere i ljubavi, otvorenosti za dobro…

Druga misa slavljena je u 11 sati. Opet puna crkva. Neki su ostali pred crkvom jer je na ulazu bila gužva. Topli je i sunčani dan pa su mogli kroz otvorena ulazna vrata bar malo vidjeti neponovljivi događaj. Nakon mise i prije mise čestitke i stisak ruku uz nabolje želje. Zaigralo je kolo “Janje moje” koje se pjeva i igra samo od Božića do Bogojavljanja. Mladi prihvaćaju ovo kolo koje je kulturni spomenik slunjskog kraja.

Čestit i blagoslovljen Božić! Nek nam je na radost i spasenje!

Jutarnja misa u Slunju danas na Božić

Jutarnja misa na Božić u Slunju

Jutros u Slunju u 8 sati

Papa Franjo poziva da ne zatvorimo srce i da prepoznamo dijete Isusa u svim malenima  koji su prisiljeni otići iz svojih zemalja  ili žive u uvjetima siromaštva, nasilja, rata. Prihvatimo ih jer danas kao i nekoć ne nalaze sklonište u betlehemskim kućama.