Sv. Stjepan – biskup Bogović u Slunju

26 pro

Sv. Stjepan prvomučenik čovjekov je odgovor na Božju ljubav koja je progovorila rođenjem Sina Božjega u ljudskom tijelu. Na Božju ljubav čovjek odgovara ljubavlju do smrti.

Sa jutrošnje mise u Slunju u 8 sati

Jutros je slavljena misa u 8 sati u slunjskoj crkvi. Bogatstvo Božića prelijeva se na naredne dane. Tako narod slavi sv. Stjepana i sv. Ivana kao dio Božića. Misu u Slunju u 8 sati predvodio je župnik a u 11 sati misu je predvodio biskup u miru mons. Mile Bogović.

Biskup u Slunju – Sunčani i relativno topli drugi dan Božića. Od 10 sati narod se počinje prikupljati oko crkve u Slunju. Trg pred crkvom popunjava se vozilima. Neki dolaze u grupama u veselom razgovoru. Čestitanje: čestita se i drugi dan Božića rukovanjem ili poljupcem. Jednostavno osjećamo potrebu da radost prenesemo na druge. U 11 sati 12 ministranata (neki su srednjoškolci) i naš bogoslov Marko prate biskupa u svečanom ulazu u crkvu. Crkva raspjevan. Orgulje, kraljica instrumenata, daju ovom slavlju posebni doživljaj. Božićne pjesme, koje su kateheze i brižno promišljanje otajstva Božića, dižu nas iz naše kolotečine. Biskup je, nakon čitanja Božje riječi, progovorio narodu. On je vrlo osjetljiv na mučenike i mučeništvo u crkvi. A sv. Stjepan, prvomučenik, predvodnik je mučenika kroz dugu povijest crkve. On se nije poslužio nasiljem protiv nasilja nego se digao iznad njega. Jednostavno mrak ne možemo uništiti mrakom nego ga samo povećati. Mučenici su oni koji su ostali u ljubavi pa i uz cijenu gubitka tjelesnog života. Biskup je inicijator i graditelj crkve hrvatskih mučenika na Udbini koja ima nacionalni karakter. Snaga mučeništva čini crkvu vitalnom i neuništivom. Vrata je paklena ne mogu nadvladati upravo zato što ostaje u prostoru ljubavi zapaljene Kristovim rođenjem, smrću i uskrsnućem. Na misi su mnogi pristupili pričesti. Na kraju je župnik zahvalio svima a biskup je čestitao blagdane i zaželio blagoslov u novoj godini. Nakon mise razvilo se kolo “Janje moje” u koje se uhvatio i biskup. U župnom stanu kratki spontani susret biskupa i župnika s gradonačelnikom Jurom Katićem, suradnicima i ljudima iz društvenog života. Na misi je zapažen neumorni novinar Zvonko Ranogajec iz Ogulina koji bilježi sva događanja u biskupiji.

Ministranti s biskupom ulaze u crkvu u 11 sati

Biskup Bogović s narodom u slunjskoj crkvi danas

Trenutak pričesti: Bože, hvala ti za ovaj narod koji si stekao svojim rođenjem, smrću i uskrsnućem!

Nakon mise božićno kolo “Janje moje”

Spontani susret u župnom stanu nakon mise

Pogledajte i poslušajte neobičnu božićnu pjesmu “Zora je, zora” nastalu u Cetingradu. Uz pjesmu “Mene zove Kruškovača” ova je božićna pjesma prepoznata  kao hit i zauzima istaknuto mjesto među božićnim pjesmama iz naroda

Ovaj je snimak danas napravljen u Cerovcu (Slunj) kod obitelji Barić. Božićno kolo koje se pjeva u Slunju božićnih dana pod nazivom “Janje moje” ima nadahnuće u janjetu. Prema  usmenoj predaji pjesma je nastala za vrijeme turskih prodora u slunjski kraj. Turci su u provalama pljačkali i odvodili djecu. Jedna majka, kojoj su oteli i odveli dijete, hodala je po brežuljcima i naricala: “Janje moje, gdje si mi sada?” To je pretvoreno u kolo pod nazivom “Janje moje”. Bilo kako bilo potresna je to priča i ovo kolo spomenik je jednog tužnog vremena ali i znak neuništivosti ovog naroda.