Ispraćaj 2017. godine

31 pro

Danas ističe 2017. godina. Probudit ćemo se u 2018. Neki će je dočekati bučno, u društvu prijatelja ili manje bučno u krugu obitelji.

Danas su u Slunju slavljene mise u 8 i 11 sati. Na kraju mise župnik je između ostalog iznio neke podatke o našoj zajednici. Tako je u župi Slunj u maticu krštenih upisano 31 dijete a u matici umrlih 30 preminulih. Time župa Slunj, makar neznatno, završava 2017. godinu s više krštenih nego umrlih. Vjenčanih je bilo 16 parova, k oltaru je pristupilo 33 prvopričesnika a krizmano je isto tako 33 osmaša. Čitava je crkva zapjevala  “Tebe Boga hvalimo”, zahvalu Božjoj dobroti za proteklu godinu. 

Bog nam je podario 2017. godinu kao čisti dar a što smo mi od nje napravili? Djela laži, sijanja smrti i nepravdi zasjenjuju dobrotu, vjeru, ljubav i nadu. Dobivamo dojam kao da je zlo jače od dobra ali mrak, kako god bio silan, ne može opstati pred svjetlošću. U protekloj godini bilo je ljudske dobrote, solidarnosti, samo što se zlo kao senzacija dalje čuje.

Danas je župnik, na staru godinu u popodnevnim satima, obišao 20 obitelji u Gornjem Nikšiću. U tih 20 obitelji živi 45 stanovnika pa po domaćinstvu dođe 2,25 osoba. Zanimljivo je posjetiti obitelji na staru godinu. Uglavnom se pripremaju na obiteljsko i prijateljsko druženje. Svi su otvoreni i puni dobrote. 

Mali Šime iz G. Nikšića, najmlađi stanovnik ovog slunjskog sela, svima se raduje, sve prihvaća…takvima pripada Božje kraljevstvo.