Otvoreno rukometno prvenstvo Europe – Blagoslov kuća u P. Svačića…

13 sij

Jučer je primjećen pojačan promet kroz Slunj. Mnogi žele provesti vikend kod svojih. Rukometna utakmica u Splitu dodatni je razlog putovanja prema jugu. Iz Slunja je krenula također grupa navijača u Split! Pobjeda Hrvatske bila je uvjerljiva i otvara joj se put prema vrhu europskog rukometa, osvajanju zlata. Zapravo Hrvatski je rukomet u svjetskom vrhu.

Tmurni dan iako sjevero-istočni vjetar donosi hladni zrak. Dan je zapravo u znaku “škure bure”…U 9 sati već smo kod obitelji Cindrić u D. Taborištu koja živi u Austriji a ovdje ima prekrasnu kuću. Nisu bili kod kuće kad je bio redoviti pohod obitelji.  U župnikovoj pratnji su ministranti Tin i Luka. Počinjemo u ulici Petra Svačića, kod obitelji Matić i Skukan, Božićević pa obitelji Kotić, Gržan. Salopek. Tri obitelji Lailć. Zadnja obitelj u ulici P. Svačića je obitelj Capan. Mlada obitelj s dvoje drage djece. Prelazimo u ulicu koja se zove Mrežnička. Još nije asfaltirana. Veliki strojevi kopaju kanalizaciju. Obitelji s prezimenima Plivelić, Perak, Katić. Obitelj Cindrić dobila prinovu tako da sad imaju četvero djece (nadamo se i petom).  Nakon posjeta dragoj obitelji Kasalo moramo prekinuti zbog pogreba u Blagaju. Jedan je sat popodne. Nakon nužne okrepe jurimo u Blagaj.  U 14 sati počeli smo s misom u crkvi. Misa zadušnica za Baru Volarić iz Pavlovca. Ova jednostavna i skromna žena zaslužuje našu pažnju i poštovanje. Uz pratnju zvona otpratili smo je na groblje. Nastavak blagoslova u Mrežnićkoj: obitelji Grgetić, Radočaj, Potnar, Obrovac, Sabljak. Prezimena su to iz slunjske okolice. Prelazimo u ulicu koja se zove II. poljski put. Posjećujemo pet obitelji. Završavamo u 16.30 sati kod obitelji Panić. Obišli smo danas 36 obitelji. Žurimo u crkvu jer je misa u 17 sati. Skoro puna crkva dragog naroda koji želi otpočinuti u Gospodinu. Nakon mise sređivnje pošte i zasluženi odmor. Ne možemo a da naše posjetitelje ne informiramo o današnjem pastoralnom pohodu obitelji.

Mama i tata na poslu ali su se oni pokazali pravi domaćini: dočekali su svećenika na ulazu, upalili svijeću, priredili blagoslovljenu vodu s grančicom, molili, razgovarali i dali dar crkvi. To su učinili elegantno i ozbiljno!

Kod obitelji Perak

Obitelj Kotić

Majka s dvojicom sinova ima dobru suradnju

Naša vjeroučiteljica Andrea