Počela molitvena osmina za jedinstvo kršćana – Kod mons. Ožure – Internet i treća generacija

19 sij

Od 18. do 25. siječnja u Katoličkoj su crkvi dani su molitve za jedinstvo svih kršćana. Ova se osmina slavi i u nekim drugim kršćanskim Crkvama. Začetnik ovog molitvenog pokreta je američki anglikanski svećenik Pavao Wattson sa svojim suradnikom, anglikanskim svećenikom Spencerom Jonesom. Pavao Wattson je pripadao takozvanom oksfordskom pokretu u Anglikanskoj crkvi, koji je ima simpatije prema Rimu. Na njegov su poticaj godine 1908., u okviru američke Anglikanske crkve, prvi put organizirali ovu osmodnevnu molitvu za jedinstvo kršćana. Ubrzo nakon toga Pavao Wattson je, zajedno s muškom i ženskom redovničkom zajednicom, koje je već prije bio osnovao, pristupio Katoličkoj crkvi. Otada se ova osmina počela širi ponajviše u Katoličkoj crkvi. Papa Pio X. službeno ju je odobrio i preporučio svim katolicima. Danas je ova molitva zaživjela u svim biskupijama i župama. Na našim prostorima mi smo posebno pozvani moliti i raditi na uklanjanju zapreka koje nas dijele od braće koja vjeruju u Krista. Na redovitim misama treba bar koji zaziv u molitvi vjernika uputiti Božjem milosrđu da ukloni podjele koje su sramota Kristovih vjernika.

Jutros je čak plus 10 stupnjeva u Slunju. Opet se vratila južina i toplo vrijeme.

Mons. Marijan Ožura danas slavi imendan. Poznati svećenik-pjesnik Izidor Poljak u jednoj pjesmi opisuje svoj imendan. Sve je pripremio, bogat ručak i očekivao čestitare, ali nitko nije došao. Pomalo tužan on zaključuje: moj Isidore, nisi bolje ni zaslužio! A naš mons. Ožura ipak nije sam na svoj imendan. On je od ljetos u mirovini ali ostaje u župnom stanu, pomaže župniku Stanku. Iako tek bolje upućeni znaju da on danas slavi imendan, neki su se sjetili i poslali čestitku porukom, telefonom ili osobno mu čestitali. Biti u mirovini ne znači biti beskoristan. Naprotiv, u mirovini neki rade više nego u radnom vijeku. Naš monsinjor koji je navikao na rad, red i disciplinu to čini i dalje

Kod mons. Marijana danas

Doznajemo da je zgrada granične policije nedaleko župnog stana u Cetingradu otvorena

Tajna interneta i treća generacija – U sklopu programa Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge rekreativni kutak dodajmo život godinama”, te suradnjom Gradskog društva Crvenog križa Slunj i udruge “Carpe diem” iz Karlovca, 19.01.2018.  održana je informatička radionice za osobe starije životne dobi od 11:00h do 13:00h.
Voditelj informatičke radionice je bio djelatnik “Carpe diem” udruge Filip Škot koji je sudionicima radionice pokazao osnove korištenja računala i interneta. Na radionici je sudjelovalo 17 osoba s područja Slunja.
Zahvaljujemo se udruzi “Carpe diem” iz Karlovca na suradnji te svim našim sudionicima na odazivu. Mirjana Puškarić

                               

Preminula je u 84. godini života DRAGA MAGDIĆ iz Lađ. Selišta 45. Pogreb 19.01.2018. u 14 sati na groblju u Lađevcu. Za njom žali sin Milan s obitelji i rodbina